ACM onderzoekt achterblijvende spaarrentes

0

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet voldoende aanleiding om een onderzoek te starten naar de werking van de Nederlandse spaarmarkt en de bij de rente van de Europese Centrale bank (ECB) achterblijvende spaarrentes in ons land.

Het verzoek om de haalbaarheid van een dergelijk onderzoek te bepalen komt van het ministerie van Financiën. Volgens de ACM zijn er inderdaad aanwijzingen dat Nederlandse consumenten slechts in beperkte mate profiteren van de gestegen rente op de Europese markt. De ACM ziet dat er (buitenlandse) aanbieders zijn die op het eerste gezicht hogere rentes aanbieden aan Nederlandse spaarders dan de grootbanken. Maar consumenten lijken slechts beperkt over te stappen naar deze banken. Daarom heeft de ACM besloten een onderzoek te starten naar de werking van de Nederlandse spaarmarkt en factoren die ervoor zorgen dat consumenten beperkt overstappen en dat grootbanken geen hogere spaarrentes aanbieden.

Het betreft een algemeen onderzoek naar het functioneren van de spaarmarkt en de effectiviteit van de concurrentie. Dit kan leiden tot aanbevelingen voor de wetgever, wanneer bijvoorbeeld blijkt dat de markt niet goed werkt. De ACM verwacht vóór de zomer van 2024 de eerste resultaten te kunnen publiceren.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.