ACM ziet significante toetredingsbarrières

0

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft onderzoek gedaan naar concurrentie in verschillende delen van de financiële sector. Conclusie: ‘Hoewel er grote verschillen zijn binnen de sector, ontstaat vaak een beeld van een oligopolie met significante toetredingsbarrières.’

De ACM wil om die reden meer gaan bijdragen aan het vergroten van de kansen van FinTech om een positieve en blijvende impact te hebben op concurrentie. Dat staat in ACM’s oproep ‘FinTech en concurrentie’. Voor veel financiële diensten geldt nu nog dat een aantal grote bedrijven het merendeel van de markt in handen heeft.

Nieuwkomers tegenwerken

Om de focus op de juiste activiteiten te leggen, is ACM speciaal geïnteresseerd in barrières die voorkomen dat FinTech maximaal aan concurrentie kan bijdragen. “Bepaald gedrag van gevestigde marktpartijen kan bijvoorbeeld de kansen van nieuwe toetreders ondermijnen. Bijvoorbeeld door FinTech bedrijven geen toegang te geven tot informatie die nodig is om een nieuwe dienst te laten werken”, aldus de ACM in een toelichting.

ACM wil graag input ontvangen van partijen die in de FinTech markt actief zijn. “Dit stelt ons in staat om activiteiten te focussen op wat echt belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van FinTech.” De oproep ‘FinTech en concurrentie’ is hier in zijn geheel te vinden.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.