Achterstand UWV kost werkgevers veel geld

0

Uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat 58% van de arbeidsongeschikten weer (deels) aan de slag zou kunnen. Dat betekent volgens Aon dat het wegwerken van de achterstanden door UWV, werkgevers jaarlijks grofweg 870 miljoen euro zou kunnen besparen.

Volgens eigen berekeningen van risico-adviseur en verzekeringsmakelaar Aon betalen werkgevers onnodig voor grote aantallen uitkeringen als gevolg van een gebrek aan capaciteit voor herkeuringen bij UWV. 150.000 arbeidsongeschikten hadden volgens deze berekeningen jaren geleden al herkeurd moeten worden. De uitkeringen voor deze mensen kosten werkgevers jaarlijks minimaal 1,5 miljard euro, schrijft Aon.

Het ziet er ook niet naar uit dat de achterstand snel wordt weggewerkt. Aon: “Uit de laatste cijfers van UWV blijkt dat het aantal herbeoordelingen bij WIA-uitkeringen in één jaar tijd met 10% is afgenomen. Terwijl voor dezelfde groep het aantal uitkeringen met 10% toenam.”

Werkgevers willen wel

Werkgevers hebben sinds de invoering van de Modernisering Ziektewet meer verantwoordelijkheid voor langdurig arbeidsongeschikte werknemers en zijn verplicht tot het doorbetalen van lonen. “Je ziet dat steeds meer werkgevers de handschoen oppakken en actief werk maken van re-integratie. Steeds meer komt het besef dat herkeuringen daarbij helpen, zowel voor werkgevers als voor werknemers die in veel gevallen best bereid zijn weer de arbeidsmarkt te betreden met aangepast werk.

Het uitblijven van een oplossing voor de capaciteitsproblemen bij UWV en de recente uitingen van UWV dat hier voorlopig ook niets aan wordt gedaan, is voor alle partijen slecht nieuws”, aldus Daniel Rijnbeek, managing consultant bij de Aon-afdeling Corporate Wellness.

Herkeuringen afdwingen

Aon roept werkgevers nu op om herkeuringen af te dwingen om zo een doorbraak te forceren. “Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA en verzekeraars hebben die mogelijkheid. Werkgevers die publiek verzekerd zijn, dus via UWV, kunnen een herkeuring niet afdwingen maar wel aanvragen. Ik raad werkgevers en verzekeraars hoe dan ook aan om dat te doen. Een herkeuring die leidt tot een gedeeltelijke re-integratie, is winst voor werkgevers, de uitkeringsinstantie, de arbeidsmarkt die steeds meer onder druk staat én de werknemer die weer meetelt op de arbeidsmarkt. Bovendien bestaan er gunstige voorwaarden voor werkgevers om mensen die re-integreren aan te nemen”, zegt Rijnbeek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.