Accountants krijgen AFM-rekening gepresenteerd

0

De brancheorganisaties SRA en NBA hebben begin dit jaar het toezicht op de accountancysector, zoals vastgelegd in de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta), overgedragen aan de AFM. Als gevolg hiervan zijn de toezichtskosten voor de sector verdrievoudigd, zegt softwarebouwer Hyarchis.

De AFM heeft strenger toezicht afgekondigd en dit raakt volgens Hyarchis vooral de middelgrote en kleinere kantoren. “Deze kantoren zijn de afgelopen jaren veelal buiten schot gebleven van de toezichthouder. Zij zullen naast oplopende toezichtkosten ook hun personeelsbestand zien groeien om de bedrijfsvoering aan te passen aan de groeiende regeldruk. Dit brengt hun continuïteit in gevaar.

De kosten voor het uitvoeren van het toezicht op de accountancysector zullen volgens de AFM stijgen van 1,5 miljoen euro in 2021 tot 5,1 miljoen euro in 2024. Deze kosten worden betaald door de accountantskantoren zelf. Het betekent dat alle accountantsorganisaties met fors hogere kosten worden geconfronteerd”, aldus Hyacrchis.

Leren van Banken

De afgelopen jaren hebben meerdere accountancykantoren boetes opgelegd gekregen voor het niet voldoen aan de WTA. Als de AFM haar tanden laat zien, zullen er volgens Hyarchis nog wel meer boetes volgen. “Een angstaanjagend beeld voor een sector waar compliance nog niet zo zwaar weegt als bij bijvoorbeeld banken.” Ruud van der Kruk, mede-eigenaar van Hyarchis, geeft dan ook aan dat accountantskantoren gebruik moeten maken van de lessen die de bancaire sector heeft geleerd. De belangrijkste hiervan is volgens hem de inzet van Regtech, ofwel regulatory technology.

“Een vrij nieuwe term”, legt Adriaan Hoogduijn, ceo van Hyarchis, uit. “Het is een verzamelnaam voor een groep technologieën die financiële dienstverleners helpen te voldoen aan wet- en regelgeving. Je kan Regtech toepassen voor bijvoorbeeld identiteitscontrole, fraudepreventie, transactiemonitoring, en verslaglegging. Regtech biedt gestandaardiseerde en schaalbare toepassingen die regulatory compliance op een geautomatiseerde manier verzorgen tegen een fractie van de kosten van traditionele oplossingen.”

Concurrentievoordeel pakken

Accountants zien volgens beide heren compliance nog vooral als administratieve last en niet als commerciële kans. “Maar dat kan het met een juiste toepassing van Regtech wel degelijk zijn”, zegt Hoogduijn. “In tegenstelling tot traditionele banken hebben fintech challengers – zoals de online banken N26, Revolut en Bunq – vanaf het allereerste begin geïnvesteerd in Regtech. Met hun ambitie om snel marktaandeel te verwerven, maken zij van eenvoudige klantonboarding een belangrijk concurrentievoordeel. Voor een generatie die het normaal vindt om hun leven grotendeels vanaf de mobiele telefoon te organiseren, is dit een cruciale voorwaarde voor hun loyaliteit als klant. Bij de online banken kunnen zij net zo eenvoudig een bankrekening openen als een taxi bestellen of een maaltijd laten bezorgen.”

Compliance remt innovatie niet

Van der Kruk en Hoogduijn pleiten tot slot voor een ‘paradigmaverschuiving’ bij accountantskantoren. De huidige gedachte dat compliance een rem is op innovatie of in de weg zit van een goede klantbeleving, is volgens hen achterhaald. “Er is een hele generatie fintechs die het tegendeel bewijst. Door compliance top-of-mind te maken, creëren zij een een sterke klantbeleving, waarmee zij heel snel marktaandeel weten te winnen,” zegt Hoogduijn. “Als accountantskantoren op dezelfde manier het KYC-proces en de klantonboardingprocessen beter kunnen automatiseren en integreren in hun dagelijkse praktijk, valt er op commercieel vlak een grote slag te maken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.