70% van de ORV’s haalt eindstreep niet

0

Woonfonds heeft de resultaten van verschillende ORV-onderzoeken naast elkaar gelegd en is daarbij op een aantal interessante uitkomsten gestuit. Zo is de gemiddelde looptijd 11 jaar, haalt 70% van de polissen de eindstreep niet en is de verzekerde zijn opgebouwde premiereserve dan in veel gevallen kwijt.

Woonfonds baseert deze gegevens op recente onderzoeken van Moneyview, Gfk en eigen onderzoek van Achmea. Uit cijfers van Achmea blijkt dat 70% van alle ORV’s vroegtijdig worden gestopt. Daarvoor is volgens Woonfonds een logische verklaring te geven. “Meer dan de helft van de polissen wordt volgens recent Gfk-onderzoek vóór de leeftijd van 35 jaar afgesloten. Met 35 jaar hebben klanten nog een heel leven in het vooruitzicht met verschillende ‘life events’. De meest voorkomende reden voor het beëindigen van de ORV is dan ook een wijziging in de persoonlijke situatie.”

Reservering kwijt

Uit hetzelfde Gfk-onderzoek blijkt dat het merendeel van de verzekeringen gemiddeld niet langer loopt dan 11 jaar, terwijl ze worden afgesloten voor een periode van 30 jaar of langer. Bij een ORV met een gelijkblijvende premie wordt de opgebouwde premiereserve bij voortijdige beëindiging echter te duur betaald, valt op te maken uit de eerder verschenen Moneyview ProductManager. Bij meer dan de helft van de verzekeraars vervalt de reservewaarde na beëindiging namelijk aan de verzekeraar.

Wie eerder stopt dan de afgesproken looptijd, kan volgens Woonfonds uiteindelijk goedkoper uit zijn met een verzekering met een leeftijdsafhankelijke premie zonder premiereserve. “Bij een leeftijdsafhankelijke premie betaalt de verzekeringnemer een maandpremie die past bij het risico van die maand. Zo wordt er geen reservewaarde opgebouwd. Als de verzekering eerder stopt, is er nooit te veel betaald.”

Leeftijdsafhankelijke maandpremie

Op basis van deze onderzoeksresultaten heeft Woonfonds er nu voor gekozen om een ORV met leeftijdsafhankelijke maandpremie aan te bieden. Paul Bänziger, manager Woonfonds: “Wij hebben hiervoor gekozen, door het hoge percentage vroegtijdig beëindigde ORV’s in de markt. Het geeft duidelijk aan dat de klant behoefte heeft aan flexibiliteit. Bij een leeftijdsafhankelijke maandpremie betaalt de klant in het begin een lage premie, want het risico is minder. Dat is wel zo eerlijk; de klant betaalt alleen voor het risico op de dagen dat hij verzekerd was.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.