Corona zorgt voor meer ORV-aanvragen

0

Uit een analyse van TAF blijkt dat in bijna 40% van de aankoop gerelateerde hypotheekaanvragen ook een ORV wordt aangevraagd. Voor de uitbraak van de coronapandemie gebeurde dit volgens de ORV-aanbieder nog bij iets minder dan één derde van deze hypotheekaanvragen.

“Ik ben blij te zien dat steeds meer huishoudens het belang van een ORV inzien”, aldus Michiel Meijer, commercieel directeur van TAF. Sinds de pandemie in 2020 uitbrak ziet TAF in sommige maanden zelfs in bijna de helft van de aankoop gerelateerde hypotheekaanvragen een ORV terug. “Het percentage verzekerden op dit vlak is dus flink gegroeid. Dat gaat om duizenden huishoudens meer met een ontzettend belangrijk vangnet”, zegt Meijer.

Ook na het vervallen van de laatste coronamaatregel blijft het aantal ORV-aanvragen vooralsnog hoog. Tijdens de pandemie was het percentage zelfs nog iets lager dan daarna: 37% versus 38%.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er wel grote verschillen terug te zien in de analyse van TAF. Afgezet tegen het aantal verkochte woningen in 2022 hebben bijvoorbeeld 74% van de kopers in Overijssel een ORV. Daarmee is het de best verzekerde provincie van het land. In Friesland werd naar verhouding veel minder vaak een ORV afgesloten: 41%. “Dat zijn opmerkelijk grote verschillen, maar het blijft gissen naar een verklaring”, aldus Meijer. Het gemiddelde van Nederland is volgens TAF 54%.

AOV-markt

In tegendeel tot de ORV-markt had de pandemie volgens deze analyse weinig tot geen effect op het aantal aanvragen van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV). “Afgezet tegen de aankoop-gerelateerde hypotheekmarkt zien we dat Nederlanders voor de pandemie in 10,7% van de hypotheekaanvragen een AOV aanvroeg. Tijdens (11,4%) en na (11,9%) corona is dit percentage minimaal gestegen”, aldus Meijer. Hij sluit niet uit dat het aantal AOV-aanvragen de komende tijd weer gaat toenemen vanwege de sluipende economische onzekerheid. “Werknemers maar ook zelfstandigen zijn het in ieder geval aan zichzelf verplicht om goed te informeren naar de mogelijkheden en consequenties van hun keuze”, besluit Meijer.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.