MoneyView: ‘Trendbreuk premie bij ORV’

0

In 2023 steeg de gemiddelde premie van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) met 2,7% in vergelijking met 2022. MoneyView spreekt van een trendbreuk, aangezien de gemiddelde ORV-premie sinds 2018 alleen nog maar daalde.

Dat schijft MoneyView in het Special Item Overlijdensrisicoverzekeringen. In 2022 was er nog sprake van een premiedaling van 7,2%. Over een langere periode bekeken bekeken is de daling nog groter: sinds 2002 zijn ORV’s gemiddeld 64% goedkoper geworden, waarbij de laatste tien jaar goed zijn voor een daling van 30%.

Rokers krijgen de sterkte premiestijging voor de kiezen

Geen enkele aanbieder heeft het tarief over de gehele breedte verhoogd. Bij vrijwel alle tariefswijzigingen was er een gemengd beeld, waarbij voor sommige segmenten de premies daalden en voor andere segmenten juist stegen.

De rokerstarieven voor de hogere leeftijden van 50 en 60 jaar zijn het sterkst gestegen, terwijl de grootste dalingen zichtbaar zijn bij niet-rokers tussen de 40 en 50 jaar. Verder is er geen eenduidig beeld over welke segmenten de premies stegen of juist daalden.

Geen aanbieders verdwenen

Ten opzichte van een jaar geleden is er in 2023 maar één product op de markt bijgekomen: FBTO biedt sinds eind januari van het vorige jaar ook een variabele premie aan, nadat zij al op de markt aanwezig waren met een vaste premie.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren zijn er in 2023 geen aanbieders van de markt verdwenen. Voor het vierde jaar op rij zijn er ook geen nieuwe aanbieders bijgekomen.

MoneyView ProductRating

Vijf sterren voor voorwaarden van ORV’s:Special Item

  • Scildon: Lifestyle Overlijdensrisicoverzekering
  • Taf: Quantum – Personal ORV (met afkoopwaarde)
  • Taf: Quantum – Special ORV

Vijf sterren voor prijsstelling Gelijkblijvende ORV:

  • Allianz: Overlijdensrisicoverzekering (eenjarige premie)
  • Taf: BNP Paribas Cardif – TAF Personal / Special ORV
  • Taf: Quantum – Taf Personal / Special ORV (zonder afkoopwaarde)

Vijf sterren voor prijsstelling Annuïtair dalende ORV:

  • Centraal Beheer/FBTO: ORV (vaste premie)
  • Hera Life: Superscherp Hypotheek
  • Taf: BNP Paribas Cardif – Taf Special ORV

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.