2.500 Nederlanders op bellijst boilerrooms

0

Bij 2.500 Nederlanders is een brief van de AFM in de brievenbus gevallen waarin zij gewaarschuwd worden voor boilerrooms. Dat zijn oplichters die hen mogelijk kunnen benaderen met dubieuze beleggingsaanbiedingen, omdat hun namen en adresgegevens op een internationale bellijst staan.

Deze lijst heeft de toezichthouder recent gekregen van de politie en het Openbaar Ministerie. De bellijst is in beslag genomen tijdens een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek. Oplichters gebruiken dit soort lijsten om consumenten (meestal) telefonisch te benaderen met een zogenaamd geweldig beleggingsaanbod.

“De oplichters winnen eerst het vertrouwen van de slachtoffers en proberen een persoonlijke band op te bouwen. Ook wordt gebruik gemaakt van belscripts om hen te bewegen in te stappen en vervolgens steeds meer geld in te leggen. Zodra deelnemers willen uitstappen is de aanbieder opeens niet meer bereikbaar”, aldus de AFM.

Vaker beleggingsfraude

Uit cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal meldingen van beleggingsfraude is gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. Daarbij verloren 379 mensen in 2019 samen ruim 10,7 miljoen euro. De werkelijke aantallen liggen volgens de AFM waarschijnlijk hoger, omdat mensen beleggingsfraude niet altijd melden. Juist tijdens de coronacrisis brengen consumenten veel tijd online door en is het mogelijk dat er meer malafide aanbieders actief zijn.

Lijsten circuleren

Organisaties stellen deze lijsten samen op basis van gegevens die consumenten (onbewust) online invullen of achterlaten door ergens op te klikken. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een advertentie op Facebook of in andere media, maar ook via sites met beleggingsaanbiedingen. Doordat deze lijsten blijven circuleren, komen ze steeds weer in handen van nieuwe frauduleuze partijen die deze consumenten opnieuw kunnen benaderen. Op de lijst komen is dus gemakkelijk, maar er vanaf komen lijkt haast onmogelijk, waarschuwt de AFM.

Meteen ophangen

Jan Boerboom, hoofd Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM “In het geval van een telefonisch beleggingsaanbod: meteen ophangen, ga nooit in op telefonische verkoop van beleggingen.”

Mensen die oplichting vermoeden kunnen hiervan melding doen bij het meldpunt van de AFM.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.