Nieuwe aansprakelijkheidsrisico’s rondom AI

0

Er is een nieuw raamwerk nodig om de toename van door Artificial Intelligence (AI) veroorzaakte schades te beheersen. Dat staat in een rapport van verzekeraar Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS).

De uitgebreide implementatie van AI-toepassingen biedt veel voordelen voor bedrijven zoals een verhoogde efficiëntie, minder repetitieve taken en betere klantervaringen. Echter in verkeerde handen kunnen de potentiële dreigingen de voordelen gemakkelijk teniet doen. De kwetsbaarheid voor cyberaanvallen of technisch falen zal toenemen, evenals het potentieel voor grootschalige storingen en aanzienlijke financiële schade naarmate AI steeds verder in de maatschappij en de industrie wordt geïntegreerd.

Het bedrijfsleven wordt tevens geconfronteerd met nieuwe aansprakelijkheidsscenario’s wanneer de verantwoordelijkheid meer en meer bij machines en de fabrikanten komt te liggen in plaats van bij de mens.

In het nieuwe rapport van AGCS ‘The Rise of Artificial Intelligence: Future Outlook and Emerging Risk’ worden zowel de voordelen als de nieuwe risico’s rond de toenemende implementatie van AI in de maatschappij en de industrie (ook in de verzekeringssector) belicht. Artificiële intelligentie is in essentie software die in staat is om te denken en te leren als een mens en daardoor in staat is zichzelf te ontwikkelen.

“Er is op het gebied van AI een enorm potentieel om de waardeketen in de verzekeringsindustrie te verbeteren. In eerste instantie zal het helpen om verzekeringsprocessen te automatiseren wat de industrie in staat stelt een betere dienstverlening naar de klant te realiseren. Polissen kunnen eerder worden afgegeven en schades sneller en goedkoper worden afgehandeld,” legt Arthur van Essen, Country Manager AGCS Nederland, uit.

“Op basis van explosief toegenomen data analytics zal AI verzekeraars en hun klanten beter inzicht geven in hun risico’s waardoor deze effectiever kunnen worden gemitigeerd. Daartegenover staat dat nieuwe verzekeringsoplossingen kunnen worden gecreëerd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.