Verdienen aan zorgverzekering: ‘Perverse prikkel’

0

Wanneer verzekerden recht hebben op de maximale zorgtoeslag van 94 euro per maand, kunnen ze zomaar geld overhouden aan hun zorgverzekering. Seniorenbond Anbo noemt dit een perverse prikkel en vindt dat het toeslagensysteem op de schop moet.

De goedkoopste basisverzekering kost dit jaar, bij een maximaal eigen risico van 885 euro per jaar, 74,95 euro en dat is minder dan de maximale zorgtoeslag. Onder andere de branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK maakt zich zorgen over deze mogelijkheid, meldde de NOS gisteren. De verzekerden die recht hebben op de maximale zorgtoeslag hebben dat tenslotte omdat zij een laag inkomen hebben. Een rekening van 885 euro eigen risico is voor hen nauwelijks op te hoesten.

“Wij pleiten al jaren voor een lagere, eventueel inkomensafhankelijke zorgpremie, waardoor we kunnen stoppen met het rondpompen van geld voor zorgtoeslag. Zestig procent van de (meerderjarige) Nederlandse bevolking heeft zorgtoeslag, en dat aandeel stijgt jaarlijks. Zo kan inkomensondersteuning niet bedoeld zijn”, zo reageert Anbo-bestuurder Liane den Haan op het bericht.

Lagere premie

Door de premiekosten te verlagen kan de zorgtoeslag afgeschaft worden, zonder dat de concurrentie tussen verzekeraars aangetast wordt, stelt Den Haan. “Dat is belangrijk omdat de zorgverzekeraars de sleutel in handen hebben voor meer (prijs)transparantie, preventie en een zo hoog mogelijke kwaliteit van de aangeboden zorg. De kosten voor de zorgtoeslag liepen de afgelopen jaren op tot vijf miljard euro. De administratieve lasten die dit met zich meebrengt, zo’n 15 miljoen euro in 2012, zijn daar nog niet in meegerekend.”

In het regeerakkoord is volgens Den Haan al duidelijk geworden dat er geen stelselwijziging aankomt komende kabinetsperiode. “Maar gezien deze perverse prikkel, het feit dat steeds meer mensen de toeslag krijgen en de hoge uitvoeringskosten zou dat wel eens een kortzichtig besluit kunnen zijn.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.