ANBO eist reparatie pensioenval gepensioneerden

0

Gepensioneerden raken volgens seniorenbond ANBO een derde van hun pensioen kwijt als er geen goede overgangsregeling naar het nieuwe pensioenstelsel komt. De pensioenval wordt veroorzaakt door de groeiende indexatie achterstand en daling van de dekkingsgraad als gevolg van nieuwe parameters.

In het nieuwe stelsel is het onmogelijk om dat verlies goed te maken, schrijft ANBO in een brief aan de Tweede Kamer. Daar zal morgen een debat plaatsvinden over de uitwerking van het nieuwe stelsel.

Volgens ANBO-directeur Liane den Haan komen de indexatie-achterstand en de kortingen in totaal uit op 50%, wat overeenkomt met een waardevermindering van het pensioen van 35%. “Dat is onaanvaardbaar. Wij zijn ingenomen met het nieuwe stelsel, maar de weg er naartoe zorgt ervoor dat gepensioneerden er weinig tot niets aan hebben. Zij krijgen zo nog wel het zuur van het huidige stelsel, maar proeven niet het zoet van het nieuwe stelsel. De gemiddelde gepensioneerde is nu 75 en bij invoering 81. En dan worden eventuele verhogingen ook nog eens over een periode tot tien jaar gespreid.”

Onderzoek naar problematiek

Enerzijds is het de bestaande achterstallige indexatie en het niet-indexeren tot het nieuwe pensioenstelsel ingaat dat de huidige gepensioneerden hard raakt. Anderzijds is dat de daling van de dekkingsgraad als gevolg van de nieuwe parameters zoals voorgesteld door de commissie Dijsselbloem. Den Haan: “Die commissie vindt dat de huidige langetermijnrente drastisch omlaag moet om dichter bij de marktrente te komen en dat de marktrente volgens Libor moet worden vervangen door Ester. Die twee elementen geven volgens fondsen een daling van zes tot tien procent dekkingsgraad, afhankelijk van de leeftijdsopbouw van de deelnemers in een fonds.”

Akkoord, mits…

ANBO wil daarom dat kabinet, sociale partners en ouderenorganisaties samen een onderzoek doen naar deze problematiek. “Wij willen dat zo snel mogelijk verhogingen en verlagingen geschieden op basis van de nieuwe rekenregels die straks gelden. Dat betekent dat ANBO eventuele kortingen aanvaardt als die in het nieuwe stelsel nodig zijn, maar niet volgens de oude regels. Volgend jaar zouden de verplichtingen tegen 0% rente moeten worden berekend, als de langetermijnrente is aangepast. Dat is ridicuul. Dan moet je het kapitaalgedekte pensioenstelsel zonder meer afschaffen. En daar was het nieuwe stelsel juist een goed antwoord op.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.