Ouderenbonden: ‘Indexeren pensioenen moet nu echt’

0

Terwijl de dekkingsgraden van de grote pensioenfondsen langzaam stijgen, komt indexatie voor gepensioneerden en werkenden nog steeds niet in zicht.

De ouderenorganisaties ANBO, KBO-PCOB , Koepel Gepensioneerden en NOOM hebben vandaag in een gezamenlijk persbericht de politiek opgeroepen om eindelijk na twaalf jaar stilstand de pensioenen te verhogen. “Het is niet uit te leggen dat er dik 1700 miljard euro in de pensioenpotten zit, maar dat gepensioneerden er niets bij krijgen. Hun pensioen is inmiddels dik 20% minder waard”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens (foto). “Gepensioneerden blijven al vele jaren achter in de koopkrachtplaatjes. Kabinet, werkgevers en werknemers maken hun belofte van een koopkrachtig pensioen niet waar. Wij willen boter bij de vis.”

Samenwerking

ANBO werkt op het pensioendossier nauw samen met KBO-PCOB en Koepel Gepensioneerden. De drie vertegenwoordigen meer dan 600.000 gepensioneerden. “Tot nu toe hebben wij kritisch maar constructief de voorstellen beoordeeld”, zegt Sipkens. “Maar met het uitblijven van indexatie moet ik constateren dat het draagvlak voor de pensioenplannen steeds verder onder druk komt te staan.”

Pensioenakkoord

Een lichtpuntje is dat in de Tweede Kamer de PvdA inmiddels aandringt op eerdere indexatie. Dat is een van partijen die het pensioenakkoord tot nog toe steunden. Sipkens “Ik hoop dat ook andere grote politieke partijen beseffen dat mensen niet langer willen wachten op verhoging, zeker niet omdat de inflatie aanwakkert. De pensioenen worden zonder indexatie steeds verder uitgehold en dat is onaanvaardbaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.