Schadetrend jaarwisseling baart Verbond zorgen

0

De particuliere schade rondom de jaarwisseling komt volgens een eerste prognose van het Verbond van Verzekeraars uit op vijftien tot twintig miljoen euro. Vorig jaar was nog sprake van zo’n tien miljoen euro aan schade.

De schatting is gebaseerd op de eerste claims die verzekeraars vanaf oudjaarsdag registreren en het incidentenoverzicht van Stichting Salvage. De schade door de vonkregen in Scheveningen is daarin overigens nog niet geheel verwerkt, doordat verzekeraars nog geen totaalbeeld van alle schadeclaims hebben.

De schatting beperkt zich tot verzekerde schade die onder de dekking valt van particuliere opstal-, inboedel- en autoverzekeringen. Medische kosten en schadebedragen voor bedrijven en scholen/kinderdagverblijven zijn nog niet bekend.

“Er waren deze jaarwisseling meer incidenten, zoals autobranden en woningbranden”, vertelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond. “De trend gaat dus de verkeerde kant op en dat baart ons zorgen.”

Zacht weer

Het hogere schadebedrag komt mede door het zachte weer. Op veel plekken in het land waren de omstandigheden om vuurwerk af te steken goed. “Het was droog en niet erg koud. De ervaring leert dat men dan langer buiten blijft om vuurwerk af te steken”, vertelt Weurding.

Verzekeraars weten uit ervaring dat de meeste schade wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme. In de aanloop naar en rondom de jaarwisseling waren er enkele honderden autobranden.

Weurding: “Dat Stichting Salvage nog nooit zoveel meldingen heeft ontvangen, toont aan dat er sprake was van een uitzonderlijke jaarwisseling.” Het Verbond betreurt het stijgende aantal incidenten jegens hulpverleners.

Scheveningen

De schadeomvang door de vonkregen in Scheveningen is nog niet bekend. Weurding: “Het gaat voornamelijk om veel kleine schades en enkele woningbranden.” Het is volgens Weurding niet uit te sluiten dat uiteindelijk de rekening bij verantwoordelijken terecht komt, “maar daarvoor wachten we nader onderzoek af.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.