Ger Jaarsma: ‘Beter pensioen, betere wereld?’

0

Ger Jaarsma, voorzitter van de Pensioenfederatie, schrijft in zijn column op de eigen website over maatschappelijk verantwoord beleggen door pensioenfondsen.

Jaarsma: “Pensioenfondsen innen niet alleen uw pensioenpremie – en die van uw werkgever – maar ze doen er ook iets mee. En dan bedoel ik niet: ooit uitkeren als u gepensioneerd bent. Ja, dat doen ze ook, maar op weg naar dat moment maken ze van uw euro’s twee tot drie keer zoveel geld, via beleggingen. Het totale belegd vermogen van alleen Nederlandse pensioenfondsen loopt op tot boven de 1500 miljard.”

Beleggingen

“We wedden niet op één paard. Al dat geld zit in verschillende beleggingen, verstandig gespreid over allerlei bedrijven, sectoren en werelddelen. Níet in clusterbommen, níet in kernwapens en steeds minder in fossiele brandstoffen. En zij houden steeds meer rekening met bedrijven die hun werknemers uitbuiten, oerwouden kappen en/of andere verwoesting op hun kerfstok hebben.”

Esg-beleid

“Het ene fonds kiest ervoor om dergelijke investeringen te stoppen, het andere fonds kiest ervoor om met die bedrijven in gesprek te gaan – dat noemen we ‘engagement’. Want als je investeert, heb je ook invloed. Tenminste, als je heel veel investeert. Nou is 1500 miljard voor ons een enorme berg geld, maar verspreid over de wereld en over tienduizenden beleggingen blijft er ook niet altijd zoveel over van die invloed. En dus verandert er niet zo veel, bijvoorbeeld voor uitgebuite werknemers daar. Binnen de pensioensector hebben we al hard gewerkt om hieraan iets te verbeteren. Parallel komen er steeds meer Europese en internationale regels, eisen en wensen als het gaat om environmental, social and governance-gevolgen van beursgenoteerde bedrijven. Ofwel: het esg-beleid.”

Dutch Engagement Netwerk

“Wat daarbij goed kan helpen, is engagement-samenwerking aan onze kant, dus tussen de pensioenfondsen. Op kleinere schaal trekken fondsen al wel samen op, bijvoorbeeld door het Dutch Engagement Netwerk op het terrein van waterschaarste. Maar op kleinere schaal betekent vaak ook minder impact. Ook zijn er juist erg grote internationale samenwerkingen op het terrein van engagement, zoals Climate Action 100+. Deze kunnen erg impactvol zijn, maar worden vaak weer bekritiseerd doordat ze niet altijd ambitieus genoeg zijn door de diversiteit aan investeerders erachter. Maar wat zou er gebeuren als Nederlandse pensioenfondsen breder samen zouden optrekken? Zouden we dan niet veel meer impact kunnen maken zonder dat we inboeten op ambitie? En kunnen wij als koepelorganisatie van deze pensioenfondsen daar een rol in spelen?”

Vraagtekens

“Die vraagtekens staan er niet voor niets. Het zijn voor ons ook vragen. Daarom zijn we op dit moment vanuit de Pensioenfederatie bezig met een studie om daar antwoorden op te vinden. We praten nu met organisaties die al samenwerken, met vermogensbeheerders, pensioenfondsbestuurders, met consultants en andere experts. Ook bestuderen we de rapporten die al geschreven zijn over dit soort samenwerkingen. Eind dit jaar leveren we daar een eerste verslag van op. Dat maakt betere keuzes mogelijk. Volgend jaar pakken we echt uit, met webinars, themabijeenkomsten, nieuwsbrieven en groepen van professionals die elkaar helpen door ervaringen uit te wisselen. Zo helpen we ‘maatschappelijk verantwoord beleggen’ meteen meerdere stappen vooruit. Er kan nog zoveel meer duurzaam en sociaal gedaan worden! Ik voorspel dan ook dat er nog vele stappen gaan volgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.