Zo weet je zeker dat je vermogen in goede handen is

0

Als je besluit om je vermogen te laten beheren wil je natuurlijk wel zeker weten dat je geld in goede handen is. Daarom is het verstandig om je goed voor te laten lichten en de verschillende vermogensbeheerders uitgebreid tegen het licht te houden.

Wat is je financiële situatie, hoeveel risico wil je lopen en wat is je beleggingsdoel? De specialisten van Finner leggen nog even kort uit wat de definitie van vermogensbeheer eigenlijk is. Globaal zijn er twee verschillende soorten vermogensbeheer: individueel en collectief. Bij individueel vermogensbeheer geldt over het algemeen een ondergrens van 100.000 euro of meer. De vermogensbeheerder die je kiest gaat jouw persoonlijke vermogen volgens de afspraken die jullie hebben gemaakt beheren en beleggen.

Bij collectief vermogensbeheer kunnen meerdere particuliere beleggers participeren in een beleggingsvorm. De bekendste zijn zogenaamde beleggingsfondsen die vaak door banken en verzekeraars worden aangeboden. Als je meedoet kun je al met een klein bedrag instappen en de inleg met maandelijkse stortingen verhogen. Het risico van deze beleggingsfondsen verschilt. Het spreekt voor zich dat beleggingsfondsen met een hoog risico meer rendement op kunnen leveren, maar dat je ook zomaar je inleg kwijt kunt raken. Fondsen met een laag risico leveren minder op, maar zijn wel een stuk veiliger. Deze worden dan ook vaak afgesloten voor de lange termijn. In dit artikel zetten we een aantal zaken met betrekking tot vermogensbeheer en beleggen op een rij. Of klik voor meer informatie over vermogensbeheer.

Pensioen opbouwen is ook vermogensbeheer

Vermogensbeheer klinkt gewichtig en lijkt alleen weggelegd voor mensen met een flinke bak geld. Niets is minder waar, zo doet iedereen die pensioen opbouwt ook aan vermogensbeheer. Alleen is dit min of meer verplicht en hebben de deelnemers geen invloed op hoe dat gezamenlijke vermogen beheerd wordt.

Op eigen initiatief fondsbeleggen

De meest voorkomende manier van zelf je vermogen beheren is fondsbeleggen. Hierbij houd je alles in eigen hand en beslis je helemaal zelf waar je in gaat beleggen. Daarbij is het belangrijk om je financiële situatie mee te nemen in deze beslissing en er zeker van te zijn dat je genoeg kennis en kunde hebt om de juiste beslissingen te nemen. Uiteraard kun je hierbij wel advies krijgen van een beleggingsdeskundige.

Vertrouwen op een vermogensbeheerder

Wanneer je in zee gaat met een gerenommeerde vermogensbeheerder weet je zeker dat je kunt bouwen op ervaring en vakkundigheid. Je stelt samen een doel vast en overlegt hoeveel risico je wil lopen om dat doel te behalen. Je maakt duidelijke afspraken over de beslissingen op het gebied van beleggen die de vermogensbeheerder in jouw naam mag nemen. Daarna heb je er in principe weinig omkijken meer na.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.