Zakelijke kosten: voorbeelden van wat wel en niet aftrekbaar is

0

Het liefst wil je als ondernemer natuurlijk voor zo min mogelijk kosten zelf opdraaien. Daarom voer je graag zakelijke kosten op bij de belasting. Maar lang niet alles is aftrekbaar, en in de praktijk blijkt dat dat niet altijd even duidelijk is voor iedereen. We geven voorbeelden van wat wel en niet aftrekbaar is, van zakelijk internet tot kleding en representatiekosten.

Abonnement voor (zakelijk) internet

Zzp’ers hebben de neiging om alles wat ze privé, maar óók zakelijk gebruiken op te voeren als zakelijke kosten. Dat is onterecht, want in de realiteit ligt het een stukje ingewikkelder. Voorbeeld: werk je thuis en gebruik je je hetzelfde internetabonnement ook voor zakelijke aangelegenheden, dan mag je alleen het deel dat je zakelijk gebruikt aftrekken. Heb je een externe werkruimte met een eigen internetabonnement, dan zijn het volledig zakelijke internetkosten en kun je ze ook volledig aftrekken. Dat mag een abonnement voor zakelijk internet zijn, maar dat hoeft niet per se.

Verkeersboetes en administratieve boetes

Het kan je overkomen dat je onder werktijd tegen een boete aanloopt. Bijvoorbeeld een verkeersboete of een andere administratieve boete van een (Nederlandse of buitenlandse) overheid. Deze boete is niet aftrekbaar. De administratiekosten die men opvoert bij de boete zijn dat overigens wel. Dat scheelt een klein beetje in de pijn, maar niet heel veel natuurlijk.

Passende kleding

In het zakenleven wil je altijd dressed for the occasion zijn. Dat roept de vraag op of kleding niet een zakelijk belang dient en aftrekbaar is als zakelijke kosten. Maar dat is in de regel niet zo. Het geldt wél voor kleding die je alleen op het werk kunt dragen maar daarbuiten niet (uniforms dus). Toch zit er nog een escape die je als ondernemer zou kunnen overwegen, want als je de kleding van een bedrijfslogo of beeldmerk van tenminste 70 cm2 voorziet mag je de aanschafkosten wél weer aftrekken als zakelijke kosten.

Eten en drinken

Zakelijke kosten: voorbeelden van wat wel en niet aftrekbaar isJe zou kunnen zeggen dat alles wat je consumeert tijdens je werkdag als gevolg van je werk is, maar zo werkt het dan weer niet. Het broodje waarmee jij op een gemiddelde werkdag luncht, wordt als privé beschouwd door de Belastingdienst. Toch is eten en drinken niet altijd uitgesloten. Als je tijdens een dienstreis op bij overwerk een lunch of diner gebruikt is dat wel (gedeeltelijk) aftrekbaar. Net als relatiegeschenken in de vorm van eten en drinken (en genotmiddelen) overigens.

Representatiekosten

De meeste ondernemers ontkomen er niet aan om zakelijke contacten op te doen, zakenrelaties te onderhouden en natuurlijk aan acquisitie te doen. Vaak moet je investeringen doen om jezelf te presenteren aan de buitenwereld. Dat zijn investeringen waar geen formele tegenprestatie tegenover staat. Deze representatiekosten die je bijvoorbeeld kunt maken bij recepties en bijeenkomsten met relaties zijn ‘gewoon’ aftrekbaar als zakelijke kosten.

Wees voorzichtig met wat je opvoert als zakelijke kosten. Je kunt altijd tegen een controle van de Belastingdienst aanlopen en dan wil je niet tegen een boete (of erger) aanlopen en als fraudeur de boeken in gaan. Gebruik de mogelijkheden die je hebt gewoon zo goed mogelijk, ook al kan dat wat gedoe zijn.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.