Van papieren beleggingen naar reële activa

0

Voor heel wat beleggers zal het onderscheid tussen reële en financiële activa niet duidelijk zijn. Dit is de reden waarom we dat in dit artikel nog even kort toelichten voordat we het over zilver en goud gaan hebben.

Op het moment dat er gesproken wordt over reële activa dan gaat het om tastbare goederen die een eigen intrinsieke waarde hebben zoals het zilver en goud waar dit artikel over gaat. Financiële activa hebben geen intrinsieke waarde, omdat ze afhankelijk zijn van de financiële markten. Dit worden ook wel papieren beleggingen genoemd.

Mensen die overstappen gaan voor goud!

Omdat de goudmarkt de grootste markt is voor edele metalen en omdat hiervoor het meest reclame voor gemaakt wordt, stappen veel beleggers die van papieren beleggingen naar reële activa gaan in eerste instantie over op goud. Zilver wordt hierbij over het hoofd gezien. Goud is een instinctieve reactie voor investeerders die een veilige haven zoeken. Wanneer alle aandelen en obligaties dalen, stijgt de goudprijs, op deze manier wordt de beleggingsportefeuille in evenwicht gehouden.

Fysiek zilver overtreft SLV’s en zilvermijnen

Ook goud en zilver kun je op een reële manier en een financiële manier kopen. Koop je bijvoorbeeld fysiek zilver dan doe je dit op de reële manier, koop je SLV’s en zilvermijnen dan is dat een financiële koop, je hebt het zilver niet letterlijk in je hand. Er bestaat een reële kans dat de Amerikaanse dollar een keer omvalt. Wanneer dit gebeurt, verliezen de dollar, de Yen en de Euro hun waarde maar ook al onze aandelen en opties dalen naar een dieptepunt. Dit zal letterlijk een stilstand in de markten veroorzaken en daarbij een stilstand in de wereldeconomie.

Een stilstand laat mensen overstappen op grondstoffen

Wanneer de wereldeconomie tot stilstand komt, stappen de investeerders massaal over op grondstoffen. De meeste grondstoffen zijn echter lastig op te slaan. Denk aan voedsel en brandstoffen bijvoorbeeld, daar is nogal wat ruimte voor nodig. Wanneer je geen boer of oliebaron bent, zijn dit lastige producten om te bewaren en te verkopen indien nodig. Dit maakt goud en zilver extra aantrekkelijk. Lees meer over het overstappen op de grondstoffen goud en zilver op: https://www.thesilvermountain.nl/nl/goud-kopen

Waarom goud en zilver populaire edelmetalen zijn

Naast de opslagcapaciteit wordt de waarde van edelmetalen zoals goud en zilver afgeleid van zijn intrinsieke waarde van zeldzaamheid en van mogelijke toepassingen. Hoe slechter de economie ervoor staat, hoe meer investeerders overstappen naar de edelmetalen en hoe meer de prijzen worden opgedreven. Naast goud en zilver zijn er nog twee edelmetalen op de markt, namelijk: platinum en palladium. Ook deze worden veelvuldig gebruikt bij industriële processen maar zijn in de gehele geschiedenis nog nooit gebruikt als wettig betaalmiddel. Daarom zien veel mensen goud en zilver kopen als de meest slimme keus.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.