Negatieve spaarrente in opkomst: is beleggen de oplossing?

0

Dat je niet rijk wordt van de rente die je op je spaarrekening krijgt is inmiddels wel duidelijk.

De rente blijft maar dalen en het gaat zelfs steeds vaker over een negatieve rente. Dit houdt in dat je geld zou moeten betalen als je spaargeld op de bank hebt staan. Banken zijn dit natuurlijk zo lang mogelijk aan het uitstellen omdat zij bang zijn dat mensen hun geld bij een andere bank onderbrengen of andere dingen gaan doen met hun geld.

Maar hoe komt het nu precies dat de negatieve spaarrente in opkomst is en wat kun je met je geld doen als je het niet op de bank wil laten staan?

Oorzaak van de lage rente

Wanneer banken geld over hebben, brengen ze dit onder bij de ECB, dit is de Europese Centrale Bank. De ECB wil ervoor zorgen dat er meer geld wordt uitgegeven in Europa om de economie een boost te geven.

De ECB hanteert momenteel al een negatieve rente. Het kost banken dus geld om hun geld bij de ECB te laten staan. Banken proberen daarom om zoveel mogelijk geld uit te lenen aan consumenten. Daarom kun je nu ook een hypotheek of persoonlijke lening krijgen met een lage rente.

Verbod op een negatieve rente

Banken zitten momenteel in een moeilijke positie. Aan de ene kant omdat zij zelf al een negatieve rente moeten betalen maar dit nog niet doorberekenen aan hun klanten. Banken zijn bang dat hun klanten weg gaan als de rente negatief wordt.

Wanneer de rente precies negatief wordt, is lastig te zeggen, het lijkt erop of alle banken het zo lang mogelijk aan het uitstellen zijn. In België is er en verbod op de negatieve rente, hier hoeven consumenten zich dus geen zorgen te maken. In Nederland is dit niet het geval en bestaat de kans dus wel dat er een negatieve rente komt.

Wat kun je doen met je geld?

Op het moment dat de rente echt negatief wordt, is de kans groot dan consumenten op zoek gaan naar andere manieren om hun geld te bewaren of uit te geven. De Autoriteit Financiële Markten heeft een onderzoek gedaan om te kijken wat mensen met hun geld zouden doen bij een negatieve rente. Slechts 12% zegt dat zij hun geld op de spaarrekening laten staan, de rest overweegt andere opties. Maar wat kun je dan precies met je geld? Wij hebben een aantal opties op een rijtje gezet.

Beleggen

Mensen die spaargeld hebben willen hier rendement op krijgen. Op het moment dat dit niet het geval is, wordt je geld alleen maar minder waard. De inflatie blijft namelijk wel gewoon stijgen. Voor veel mensen is beleggen dan ook een goede optie. Het nadeel is alleen wel dat er een risico aan zit natuurlijk.

Toch is de kans groot dat er veel mensen gaan beleggen op het moment dat de rente negatief wordt. Door te beleggen met lage risico’s is het toch nog mogelijk om rendement te krijgen op je vermogen. Ook zoeken mensen naar alternatieve manieren om te beleggen zoals interessante crowdfunding projecten.

Deposito sparen

De kans is groot dat mensen al snel kiezen voor deposito sparen, vooral als zij veel geld over hebben en op een spaarrekening hebben staan. Met een deel van hun geld deposito sparen is dan een goede optie. Je geld staat dan wel voor een aantal jaar vast maar de rente bij deposito sparen is in ieder geval nog positief.

Je geld thuis bewaren

Een hoop mensen geven aan dat ze hun geld thuis gaan bewaren als de rente negatief wordt. Deze ‘oude sok manier’ is niet bepaald heel veilig. Toch lijkt het of veel mensen hier geen moeite mee hebben, als zij maar geen geld hoeven te betalen over hun spaargeld.

Het grootste deel van de mensen overweegt dit als optie, of zij dit ook daadwerkelijk zullen doen is natuurlijk nog maar de vraag. Je kunt in ieder geval zien dat mensen het weigeren om geld te betalen over hun vermogen.

Grote uitgaven alvast doen

Ook is het mogelijk om grote uitgaven alvast te doen. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of auto nodig, dan kun je die vast kopen. Hierdoor hoeft je geld niet op een spaarrekening te staan en hoef je dus geen rente te betalen over je spaargeld.

Ook kun je proberen om schulden af te lossen als je die nog open hebt staan. Wanneer de rente negatief is, heb je toch niks aan geld op een spaarrekening dus dan kun je net zo goed je schulden er mee afbetalen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.