De toekomst van hybride werken: trends en verwachtingen

0

Hybride werken is sinds de lockdowns in 2020, 2021 en 2022 een stuk populairder geworden. Het is een manier van werken waarbij je wisselt tussen verschillende locaties. Zo kun je het ene moment thuis zitten en het andere moment in een bibliotheek, kantoor of trein.

Net als een vaste werkplek heeft hybride werken de nodige voor- en nadelen. Zo ben je bij hybride werken een stuk flexibeler en kun je efficiënter werken. Aan de andere kant kan het je wel stress en eenzaamheid geven. Je hebt bij hybride werken immers geen vaste dagen op kantoor met je collega’s. Toch wegen de voordelen van hybride werken voor veel mensen ruimschoots op tegen de nadelen. Hoe ziet de toekomst van hybride werken eruit? In dit artikel ontdek je drie trends en verwachtingen.

Bedrijven zijn voorbereid

Steeds meer mensen werken hybride en het is de verwachting dat deze trend zich in de komende jaren voortzet. Dat komt grotendeels doordat vrijwel alle bedrijven daar in de lockdowns gebruik van hebben gemaakt. Wanneer in die periode is gebleken dat het werkt, is er voor bedrijven weinig reden om de mogelijkheid tot hybride werken af te schaffen. Bovendien bestaat er altijd een kans dat er in de toekomst om wat voor reden dan ook weer een lockdown komt. De kans is groot dat er genoeg mensen zijn die hier rekening mee houden en ervoor kiezen om nu al hybride te werken.

Digitalisering

Niet alleen de lockdowns, maar ook de digitalisering speelt een grote rol bij de toename van het aantal hybride werkers. De digitalisering is de overgang van communicatie door middel van papier naar digitale communicatie. Dit wordt mogelijk gemaakt door digitale apparaten zoals smartphones, tablets, computers en laptops. Waar het een aantal decennia geleden niet mogelijk was om buiten kantoor te werken, zijn de mogelijkheden door de digitalisering tegenwoordig eindeloos. Het is zelfs mogelijk om aan de andere kant van de wereld te wonen terwijl je voor een Nederlands bedrijf werkt. De vrijheid die dit met zich meebrengt, is voor veel mensen een aantrekkelijke reden om voor hybride werken te kiezen.

Niet iedereen wil hybride werken

Een andere verwachting over de toekomst van hybride werken, is dat er altijd genoeg mensen zijn die niet als hybride aan de slag willen gaan. Deze mensen vinden factoren als vastigheid en sociale contacten belangrijker dan flexibiliteit en efficiëntie. Uiteraard biedt dit voor de mensen die wel als hybride aan de slag willen gaan meer kansen om dit ook daadwerkelijk te doen. Aangezien er in vrijwel ieder bedrijf ook mensen op locatie nodig zijn, is het namelijk niet voor iedereen mogelijk om hybride te werken. Gelukkig voor de hybride werkers is het de verwachting dat er genoeg mensen zijn die het vaste kantoorleven niet willen opgeven.

De laatste jaren is het aantal hybride werkers enorm toegenomen. Een van de grootste redenen daarvoor zijn de lockdowns in 2020, 2021 en 2022. In die periode werden bedrijven namelijk gedwongen om werken op afstand toe te passen. Toch zijn er ook fundamentele ontwikkelingen die de populariteit van hybride werken bevorderen. De digitalisering is daar een goed voorbeeld van. Hybride werken vond namelijk ook voor de lockdowns al steeds meer plaats. Zo maakt de digitalisering het de laatste jaren mogelijk om vanaf een digitaal apparaat overal ter wereld te werken. Dit is voor veel mensen een reden om als hybride aan de slag te gaan. Tot slot is het de verwachting dat er altijd genoeg mensen zijn die geen hybride willen worden. Zij hechten namelijk meer waarde aan de vastigheid en sociale contacten van een vaste kantoorbaan dan aan de flexibiliteit van hybride werk. Dit biedt voor de mensen die wel hybride willen werken meer kansen om dit ook daadwerkelijk te doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Partnernieuws

Bovenstaande tekst is geschreven door één van onze (kennis)partners. De redactie gaat uit van de betrouwbaarheid van de aangeleverde informatie door de aanbieder.