4 essentiële tips bij een marktdaling

0

Ziet u uw geld slinken? Hoe u vandaag reageert, bepaalt de toekomst van uw investeringen voor de komende jaren.

Sinds 2008 analyseren velen nauwgezet de marktindicatoren om de volgende globale financiële crisis te kunnen voorspellen. Telkens als de indexen de hoogte in gaan, vragen we ons af of een nieuwe crash voor de deur staat. Helaas had niemand verwacht dat het de Covid-19-pandemie zou zijn die de markten zou verstoren en de economie volledig zou lamleggen.

Ondertussen zijn we terecht gekomen in een wereld waar bijna iedereen geld verliest – ook investeerders zoals u. En als u een Millenial bent of jonger, is het een volledig nieuwe sensatie om wekenlang elke dag een stevige opdoffer te krijgen op de markt. Er zijn grenzen aan wat u op dit moment kunt doen, maar uw gedrag van vandaag zal uw investeringstoekomst voor de komende jaren bepalen.We lijsten 4 tips op over hoe u best reageert wanneer de markten instorten.

Maak de balans op

Weten dat u 30% van uw kapitaal heeft verloren is één ding, weten hoe dat komt is veel belangrijker. Laat de paniek over aan anderen en focus u op uw eigen financiën. Duik in uw portefeuille, analyseer de zwakste schakels en identificeer de posities die u hebben gered van een nog groter verlies. Herbekijk uw activaspreiding en zorg dat uw vermogen nog steeds goed gediversifieerd is. Heeft u een beleggingsadviseur? Dat is goed nieuws. Dit is zijn moment om te tonen wat hij waard is. Neem zelf contact met hem op, als hij u nog niet heeft gecontacteerd, en overloop samen uw ‘nieuwe’ portfolio. Vraag prestatierapporten, overzichten en vraag zijn visie op uw toekomstige strategie. Maar vergis u niet: tot de storm is gaan liggen, is het uw verantwoordelijkheid om volledig op de hoogte te zijn van uw financiële activiteit.

Plan nu al uw toekomstige winst

Positief is dat er vandaag veel meer nieuwe inkoopmogelijkheden zijn dan voorheen. Er zijn mensen die op dit moment tonnen geld verdienen, dus waarom zou u daar geen deel van uitmaken? Als u besluit om helemaal niet te kopen, zal u daar over vijf jaar waarschijnlijk spijt van krijgen. Als u extra liquiditeit heeft, is het slim om te overwegen om iets aan te kopen. Maar voordat u gaat shoppen, moet u zich afvragen welke risico’s aanvaardbaar zijn om binnen uw mogelijkheden te blijven. Is uw risicoprofiel veranderd sinds de bullmarkt? Een goede vuistregel is om enkel investeringen te overwegen die in normale omstandigheden ook comfortabel zouden zijn. Wie niet waagt, niet wint, toch?

Probeer de markt niet te slim af te zijn

Zoals het beursgezegde luidt, ‘Vang nooit een vallend mes’. Ook Lenny Kravitz wist het al: ‘It ain’t over till it’s over’. Zet dit liedje op repeat als u vandaag een investering overweegt. Probeer bullish beslissingen te onderbouwen met reële veranderingen in de wereld. Ga vooral op zoek naar een significante verandering op lange termijn. Heeft de centrale bank net een uitgebreid kwantitatief verruimingsprogramma gelanceerd? Fijn zo. Werd Covid-19 ingedijkt in enkele grote economieën? Nog veel beter. Wat uw koopsignaal ook is, wees u ervan bewust dat de situatie altijd terug kan verergeren.

Wees consequent

Het enige wat erger is dan niets doen in tijden als deze, is alles proberen te doen. Denk aan uw rendement en laat uw mening niet draaien met de wind. Als u roekeloze acties gaat ondernemen, zal u heel snel terrein verliezen. Als u eenmaal uw strategie hebt bepaald, hou er dan zo lang mogelijk aan vast, maar wees geen dwaas die zijn principes niet kan loslaten als het nodig is. Het is vandaag erg moeilijk om een consistent marktbeeld te vormen, maar de markt zal standvastigheid belonen. Consistentie zal u ook gemoedsrust geven die u waarschijnlijk al weken mist.

Investeren tijdens een pandemie kan overweldigend zijn en lijkt meer op een marathon dan op een sprint. Als u een marathon loopt, moet u ook tot in het kleinste detail voorbereid zijn en klaar zijn om de gevreesde man met de hamer na kilometer 30 te trotseren. De enige onbekende factoren zijn de afstand die we al hebben afgelegd en de lengte van de race. Bereid u voor op de mogelijkheid dat dit een ultramarathon van 100 km wordt.

Om deze investeringsuitdaging aan te gaan is het essentieel om op lange termijn te denken en geen overhaaste beslissingen te nemen. Net als bij een marathon zijn uw investeringen in betere of slechtere conditie en ziet u misschien zelfs een muur verschijnen. Als u vooruit hebt gepland, is de kans groot dat u over die muur raakt, en er niet tegen botst. Want u weet wat er achter deze uitdaging lonkt – de zoete geur van succes!

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar

Dominik Łyżwa is Business Consultant bij Comarch, waar hij zich focust op vermogensbeheer– en activabeheerplatformen. Zijn professionele carrière richt zich op financiële markten en kapitaalmarkten, met relevante ervaring aan zowel de koop- als de verkoopkant. Dominik is gelicentieerd effectenmakelaar en beleggingsadviseur.