Woningmarkt in 2020, wat moet er veranderen?

1

De woningmarkt zit op slot. Vooral in de grote steden zijn woningen schaars.

Uit recent onderzoek van De Hypotheker zien wij dat de middenklasse in de stad nauwelijks nog voet aan de grond krijgt. Er zijn onvoldoende woningen beschikbaar voor huizenkopers met een modaal inkomen, zoals mensen in de zorg of het onderwijs. Hierdoor is deze groep genoodzaakt om te blijven huren, vaak voor hoge bedragen, of de stad te verlaten en te verhuizen naar gemeenten in de regio waar het nog wel betaalbaar is.

Ook voor starters is de woningmarkt ontoegankelijk geworden door de stijgende huizenprijzen en het kleiner wordend aanbod. Hoe gaan we dit oplossen in 2020?

Bijbouwen is natuurlijk een belangrijke bijdrage aan de oplossing. Deze plannen zijn er, al lang, maar hoewel het kabinet jaarlijks 75.000 woningen wil bouwen om de woningvoorraad op peil te houden, zal het woningtekort alleen maar oplopen. Zeker nu door de stikstofcrisis nieuwbouwprojecten op de tocht staan.

Er moet naar meer creatieve oplossingen worden gezocht. Niet alleen om meer woningen te creëren, maar ook om te zorgen dat de woningmarkt toegankelijker wordt voor meer groepen in de samenleving. Zoals het kijken naar het inkomensperspectief van de hypotheekaanvrager, bijvoorbeeld bij hoog opgeleide starters.

En ook het initiatief rondom de huurverklaring voor duurhuurders is interessant. Als een huurder met een huurverklaring kan aantonen dat hij de hypotheeklasten nu en op termijn zou kunnen betalen, biedt dit kansen voor het instromen op de woningmarkt.

Kortom: er zijn allerlei maatschappelijk aanvaardbare maatregelen denkbaar om huizenkopers op de woningmarkt een steun in de rug te geven, zonder dat dit onverantwoorde financiële risico’s met zich meebrengt. Of het nu gaat om het stimuleren van betaalbaar bouwen, het ombouwen van kantoren tot woningen of de versoepeling van de inkomenstoets.

Verder kunnen financiële prikkels uitkomst bieden. Zoals een schenking of lening van ouders aan hun zoon of dochter, zodat zij net die extra ruimte hebben om hun droomhuis te kunnen kopen. Of de familiehypotheek, die het mogelijk maakt in familiekring te lenen.

We moeten ‘out of the box’ denken en niet achteroverleunen.

Deze column verscheen eerder in InFinance magazine Kansen & Visies 2020.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Menno Luiten

Menno Luiten is commercieel directeur van De Hypotheker.