Relatief minder jonge huizenkopers

0

Het marktaandeel jonge huizenkopers tot en met 34 jaar is in 2017 opnieuw afgenomen ten opzichte van de oudere leeftijdsgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Woningmarktcijfers.nl op basis van data van het Kadaster.

Het aantal jonge kopers nam vorig jaar weliswaar toe in absolute aantallen, maar het marktaandeel neemt de afgelopen jaren geleidelijk af.

De leeftijdsklasse 25-34 is met ruim 86.000 kopers de grootste groep en is goed voor een marktaandeel van iets meer dan 35%. Procentueel gezien neemt de groep de laatste jaren wel iets in omvang af, net als de groep kopers tot en met 24 jaar. Alle overige leeftijdsgroepen groeien niet alleen in absolute aantallen, maar ook procentueel gezien.

Relatief minder jonge huizenkopers

De jongste groep kopers betaalt in 2017 gemiddeld 190.000 euro voor een koopwoning. De leeftijdscategorie 35-44 betaalt met 310.000 euro de hoogst gemiddelde koopprijs, ruim 6% meer dan in 2016. Alle overige groepen betaalden voor hun woning ongeveer 8% meer in vergelijking met 2016.

Het aandeel jongere kopers (tot en met 34 jaar) is het kleinst in Drenthe. 38,9% van de kopers valt in deze leeftijdsklasse. In Flevoland ligt dit percentage bijna 10% hoger.

Starters en doorstromers

Van alle kopers in 2017 kan 55% worden aangemerkt als een starter. In 2012 was dit percentage nog 68%. De laatste jaren ziet Woningmarktcijfers.nl het aantal doorstromers fors toenemen, hetgeen voor extra dynamiek in de woningmarkt heeft gezorgd.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.