Kredietadvies grootbanken onderzocht

0

Het Nederlands Instituut voor Kwaliteitstests (NIKWA) heeft de adviesverlening voor een doorlopend krediet onderzocht bij de vier grote banken. De adviesverlening en de transparantie van het adviesgesprek laten grote verschillen tussen de banken zien.

Middels de Mystery Shopping methode werden acht verschillende vestigingen van ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank (vanaf 1 januari 2017 Volksbank) in een landelijke test onderzocht. De testpersonen maakten een afspraak voor een adviesgesprek en lieten zich adviseren over een doorlopend krediet van 6.000 euro voor een nieuwe inrichting van hun huis. Voor de maandelijkse aflossing van het krediet stond tot 150,00 euro ter beschikking.

Advisering

De Mystery Shopping kregen in de meeste gevallen de indruk dat de adviseur in de wensen van de klant geïnteresseerd was (gemiddeld 91%). Ook nam de adviseur meestal voldoende de tijd voor het adviesgesprek (ABN Amro 100%, ING 75%). De behoeftepeiling was het meest uitgebreid bij ABN Amro, gevolgd door de Rabobank, ING en SNS Bank.

De advisering vertoonde wel wat tekortkomingen. Zo werden vaak de voor- en nadelen van de vaste en variabele rente niet uitgelegd, en kwam ook het totaal te betalen bedrag (geleend bedrag plus rente na afloop van de theoretische duur van het krediet) maar bij de helft van de adviseurs van ING en Rabobank ter sprake (SNS Bank 66%, ABN Amro 100%). Bij 66% van de tests ontvingen de testklanten een schriftelijke offerte op papier om mee te nemen.

Privacy

De klanten ondervonden bij de banken vaak een gebrek aan privacy. Slechts 41% van de adviesgesprekken vonden in een aparte en discrete ruimte plaats, waar men niet door andere klanten gehoord of gestoord konden worden. ABN Amro bood tijdens de gesprekken verruit de meeste privacy. Het minst scoorde SNS Bank, waar alle adviesgesprekken plaatsvonden bij de adviesbalie bij de entree van het filiaal waardoor er nauwelijks privacy was.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.