Consumptief kredietmarkt daalt met 6%

0

In 2023 is voor bijna 3,5 miljard aan nieuw krediet verstrekt aan consumenten, 6% minder dat in het jaar daarvoor.

Consumenten gebruiken dit onder andere voor het doen van grote aankopen, een nieuwe of gebruikte auto of (duurzaamheids) verbeteringen aan hun huis. Ongeveer de helft, ruim 1,9 miljard, is gebruikt voor de aankoop van een voertuig. Dit blijkt uit de jaarlijkse marktcijfers die verzameld zijn door de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) die ruim 90% van de markt vertegenwoordigt. De leden van de VFN (onderdelen van banken, zelfstandige- en automotive kredietverstrekkers) houden zich aan de Gedragscode en Leennormen die onder andere een specifieke inkomsten en lasten toetsing van een consument voorschrijven, alvorens een krediet kan worden verstrekt.

Verantwoord

VFN: “Deze strikte regels zorgen enerzijds voor een verantwoorde kredietverstrekking in Nederland, waardoor de achterstanden op consumptief krediet, en daarmee samenhangende betalingsproblemen, tot de laagste van Europa horen. Anderzijds bestaat het risico dat te strenge regels leiden tot beperking van huishoudens tot de toegang naar krediet, terwijl dit essentieel voor hen kan zijn voor noodzakelijke grotere of onvoorziene uitgaven, zoals duurzaamheidsverbeteringen aan het huis.”

Daling

De daling van het verstrekte consumptief krediet kan mogelijk ook veroorzaakt zijn doordat consumenten kiezen voor minder gereguleerde vormen van krediet zoals uitgesteld betalen, leasing, abonnementen of onderhandse leningen. De VFN is dan ook voorstander van de nieuwe Europese wetgeving, de herziene Consumer Credit Directive (CCD 2) die meer kredietvormen op dezelfde manier zal reguleren.

Doorlopend Krediet

Uit de cijfers blijkt ook dat Doorlopend Krediet vrijwel niet meer wordt verstrekt in Nederland, dit is nog maar 1% van het verstrekte krediet.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.