Versnelcoalitie wil verduurzamingslening met overheidsgarantie

0

De Versnelcoalitie voor Groene Woninginvesteringen is een nieuwe samenwerking van partijen uit de markt en de publieke sector. Gezamenlijk pleiten deze partijen voor een nieuw type verduurzamingslening waarbij de energiebesparing als uitgangspunt wordt genomen.

De Versnelcoalitie bestaat uit de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN), De Hypotheker, Dynamic Credit, BNP Paribas Personal Finance en het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Deze partijen zijn ervan overtuigd dat marktpartijen een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van een brede groep woningeigenaren. Bijvoorbeeld door hen te ondersteunen bij het maken van een goede berekening van de potentiële energiebesparing op basis van gevalideerde rekenmethodes – zoals de NTA 8800 norm – en voorgestelde leennormen, opgesteld door de VFN in samenwerking met het Nibud. Daarnaast door de woningeigenaren te ondersteunen bij het vaststellen of een verduurzamingslening een geschikte financieringsoplossing is en het aanvragen daarvan.

Groen leenkader ontbreekt

In een toelichting schrijft de coalitie: “Een hypotheek kan in bepaalde gevallen snel in de kosten lopen, behalve op een ‘natuurlijk moment’ van een verhuizing of verbouwing. De persoonlijke lening is een alternatief dat nog niet bij veel mensen bekend is, maar eigenlijk een heel logische keuze is voor duurzame investeringen. Echter ontbreekt op dit moment een leenkader dat past bij de duurzame aard van deze investeringen. Om deze manier van lenen nog beter aan te laten sluiten bij de verduurzamingsopgave stellen wij een nieuw type verduurzamingslening voor, waarbij de energiebesparing als uitgangspunt wordt genomen.”

Overheidsgarantie verduurzamingsleningen

Om hiermee de verduurzamingsdoelstelling voor de woningmarkt te halen zijn volgens de Versnelcoalitie een tweetal aanvullende acties van de overheid nodig. De eerste is een helder, gestandaardiseerd leenkader voor verduurzamingsleningen. Dit maakt de verduurzaminglening volgens de Versnelcoalitie goedkoper en toegankelijker. Hiervoor heeft de VFN een voorstel gedaan.

Daarnaast moeten geldverstrekkers ondersteuning krijgen bij het breed aanbieden van betaalbare groene leningen door risicoafdekking van dit nieuwe type lening. “Dit zal, net als bij de Nationale Hypotheekgarantie (NHG), leiden tot een lagere rente voor de consument en betere consumentenbescherming. Dit kan bijvoorbeeld door via de NHG ook garanties af te geven voor verduurzamingsleningen”, aldus de Versnelcoalitie.

De coalitie is er tevens van overtuigd dat daarnaast betere informatievoorziening en financieel aantrekkelijkere voorwaarden voor verduurzaming noodzakelijk zijn om meer huiseigenaren in beweging te brengen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.