Verzekeraar investeert meer in overheidsobligatie

0

De directe beleggingen van Nederlandse verzekeraars in overheidsobligaties zijn in de eerste helft van 2012 gegroeid naar bijna 120 miljard, zo blijkt uit gegevens van De Nederlandsche Bank. De waarde van de beleggingen van verzekeraars in Nederlands en Duits staatspapier was voor het eerst gelijk aan elkaar: 40 miljard euro.

De toename is vooral tot stand gekomen door aankopen ter waarde van 5 miljard euro. Daarnaast nam deze portefeuille met zo’n 1 miljard euro toe als gevolg van koersstijgingen.

Bij verzekeraars bestaat de portefeuille met overheidsobligaties al enkele kwartalen voor zo’n 95% uit schuldpapier dat uitgegeven is door overheden van het eurogebied. De geografische samenstelling van deze portefeuille is in het eerste halfjaar wel gewijzigd. Zo nam het belang van Duitse overheidsobligaties als gevolg van forse aankopen (4 miljard euro) toe. Deze aankopen zijn deels gefinancierd door verkopen van Nederlands staatspapier (1 miljard euro).

De waarde van de beleggingen van verzekeraars in Nederlands en Duits staatspapier was voor het eerst gelijk aan elkaar: 40 miljard euro. Het bezit aan Frans staatspapier (16 miljard euro) en dat uit andere eurolanden (18 miljard euro) bleef ongeveer stabiel. De beleggingen uit andere eurolanden betreffen voor het grootste deel overheidsobligaties van Oostenrijk (8,5 miljard euro) en Finland (3,2 miljard euro). Beleggingen in overheidsobligaties uit zogenoemde GIIPS-landen (Griekenland, Italië, Ierland, Portugal en Spanje) namen door verkopen (1 miljard euro) af tot circa 2,5 miljard euro.

Door deze ontwikkelingen is het belang van overheidsobligaties in de totale beleggingsportefeuille van verzekeraars in het afgelopen halfjaar verder toegenomen. Aan het eind van het tweede kwartaal maakten deze zo’n 26,2% daarvan uit tegen 25,7% een halfjaar eerder.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.