Slechte score op verantwoord beleggen

0

Nederland scoort slecht als het gaat om verantwoord en duurzaam beleggen. Nederlandse particuliere beleggers hechten daar weinig belang aan, zo blijkt uit de Schroders Global Investor Study 2016.

Particuliere beleggers in Nederland zijn nauwelijks bereid om beleggingen langer aan te houden om sociale en mileudoelen te bereiken, zo is te lezen in het rapport. Het onderzoek werd gehouden onder 20.000 beleggers in 28 landen.

Nederland en de Nederlandse pensioenfondsen staan te boek als dé voorlopers op het gebied van duurzaam beleggen. Maar dat gaat volgens Schroders niet op voor de gemiddelde Nederlandse belegger. Als deze de vraag krijgt hoeveel belang hij hecht aan positieve impact op het milieu, goed ondernemingsbestuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid of het oplossen van maatschappelijke problemen, eindigt Nederland bijna onderaan, slechts voorgegaan door Japan. Alle westerse landen doen het in dat opzicht beter dan Nederland, evenals landen als Indonesië, China en Brazilië.

Verband met BNP

Volgens Schroders is er een opmerkelijke trend te zien in de uitkomsten. Beleggers in niet-westerse landen, met relatief veel problemen op het gebied van milieu en governance, hechten grotere waarde aan ESG (environment, social, governance)-beleggen. Volgens de onderzoekers lijkt er een verband te zijn tussen de hoogte van het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking en het belang dat beleggers hechten aan ESG-factoren.

“Het lijkt erop dat beleggers in een rijk land als Nederland sterk zijn afgeschermd van maatschappelijke problemen die worden aangesproken door duurzaam beleggen”, zegt Michel Vermeulen, algemeen directeur van Schroders Benelux. “In Azië is dat anders. Het zou kunnen zijn dat Nederlanders niet beseffen welke positieve invloed beleggers kunnen hebben op het sociale terrein, het milieu en op governance-gebied.”

Kloof

“De zeer lage score van rijke, westerse landen is des te opvallender omdat institutionele beleggers in Nederland en bijvoorbeeld Zweden zich heel sterk richten op duurzaam en verantwoord beleggen”, vervolgt hij. “Er is kennelijk sprake van een enorme kloof tussen de mening van de professionele belegger en de gewone man op straat, die ook belegt. Klaarblijkelijk is de belegger hier sterk met rendement bezig en moet verantwoord beleggen zich bewijzen op grond van rendement en niet op basis van die extra sociale of milieu-waarde.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlandse beleggers minder geneigd zijn om een punt te maken van activiteiten van bedrijven die over het algemeen als onwenselijk worden beschouwd. Zulke activiteiten – zoals het gebruik van belastingparadijzen, gokken, alcohol en tabak, pornografie en werkomstandigheden – zijn vaak uitsluitingsgronden voor institutionele beleggers.

Op twee punten komt de visie van de Nederlandse belegger wél overeen met die van beleggers in andere landen: op het terrein van beleggingen met een verbinding met een dictatoriaal regime en beleggingen in de wapenproductie en –handel.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.