Positieve verwachtingen aandelen in 2014

0

ING verwacht dat beleggers in 2014 een gemiddeld rendement van 10% zullen behalen op aandelen. Beleggers zelf zijn een stuk voorzichtiger en gaan uit van een rendement van 5%.

Beleggers hebben in 2013 een gemiddeld rendement van 9% gehaald op aandelen, obligaties en/of beleggingsfondsen. Het gunstige oordeel van beleggers over de economie, de eigen financiën en de beleggingsportefeuille is sinds november onveranderd. De particuliere belegger blijft positief en lijkt af te wachten wat de koersen gaan doen in dit nieuwe jaar. Al met al is 2013 voor beleggers geen slecht jaar geweest.

Henry van Heijster, investment manager bij het ING Investment Office: “Dat de trend in het beleggersvertrouwen stijgend blijft, lijkt mij terecht. Wij verwachten dat in 2014 de bedrijfswinsten zullen stijgen, al zal dat per regio en per bedrijfssector verschillen. Voor de Verenigde Staten verwachten we een gemiddelde stijging van 9% tot 11% en in Europa zelfs 12% tot 15%. Dus als de reële rentes niet al te snel oplopen – wat ik verwacht – moet je het vooral van aandelen hebben. Ik denk dan ook dat de beleggers het goed zien als een overgrote meerderheid van 91% nieuw geld in aandelen wil steken.”

De verwachtingen voor 2014 zijn wat minder hoog gespannen dan op basis van de rendementen in 2013 wellicht zou mogen worden verwacht. Waar in 2013 gemiddeld 9% rendement werd behaald, verwachten beleggers komend jaar iets minder te mogen bijschrijven. Voor aandelen verwacht meer dan de helft van de beleggers een rendement van 0-5%; 27% gaat uit van 5-10%, terwijl 10% een negatief rendement verwacht. Voor Europese staatsobligaties ligt de verwachting bij bijna twee derde van de beleggers op een rendement van 0-2% en bij een vijfde op 2-4%; eveneens een vijfde denkt dat het rendement negatief zal zijn.

Van Heijster: “Wij snappen de behoudende verwachting van beleggers heel goed, maar het ING Investment Office is toch iets positiever. Wij gaan in ons basisscenario uit van 10% rendement op aandelen. Obligaties blijven hierin wel achter, met een verwacht rendement van 1%. Voor Europese staatsobligaties, zoals die van Nederland, verwachten we zelfs een licht negatief rendement. Weliswaar geeft een 10- jarige Nederlandse lening 2,2% rente maar door de verwachte rentestijging kan de koers van deze lening met een groter percentage dalen.”

Kijkend naar de verwachtingen per regio valt op dat opkomende markten hoog scoren. Maar liefst 56% zet ze op nummer één als het gaat om de verwachting van het hoogste rendement in 2014. Bij een op de vijf zijn ze een goede tweede. Bij 17% staat Japan op één en 14% denkt dat in de VS het meest te behalen is. Europa staat slechts bij 12% van de beleggers op de eerste plaats.

Van Heijster: “De waardering van opkomende markten is des te opvallender wanneer je bedenkt dat deze categorie als enige van deze vier het afgelopen jaar een negatief rendement heeft gemaakt. Daardoor zijn waarderingen relatief echt laag geworden en verwachten we in 2014 een inhaalrace.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.