Meer beleggers kiezen voor korte termijn

0

Het vertrouwen van beleggende Nederlanders is in maart weer hoger uitgekomen in de ING BeleggersBarometer. Sinds januari zijn er meer beleggers die gaan voor de korte termijn en binnen een jaar rendement willen zien.

De lichte daling van vorige maand (141) blijkt kortstondig: in maart bereikte de BeleggersBarometer weer een hogere score van 145. De belegger blijft positief over de Nederlandse economie. Opnieuw constateerde driekwart van de beleggende Nederlanders een verbetering in de afgelopen drie maanden.

Ook voor de komende drie maanden voorziet de meerderheid (57%) een verbetering. Ruim de helft (60%) van de respondenten verwacht dat de waarde van de eigen beleggingsportefeuille ook zal toenemen.

Sinds januari zijn er meer beleggers die gaan voor de korte termijn en binnen een jaar rendement willen zien. Nog steeds belegt 80% voor de langere termijn. Ondanks de stijgende AEX neemt driekwart van de beleggers evenveel risico als twee maanden geleden. Slechts 6% durft nu meer risico te nemen.

Volgens Bob Homan, hoofd ING Investment Office, hebben deze beleggers gelijk. “Je moet je risicotolerantie niet aanpassen aan de beursontwikkeling. Deze tolerantie wordt namelijk grotendeels bepaald door je lange termijn plan. Eén op de drie beleggers heeft daarbij een volledig beeld van welke risico’s zij met hun beleggingen lopen. Minder beleggers dan in november verwachten dat Shell over drie maanden het meeste rendement zal opleveren, terwijl er juist iets meer beleggers zijn die denken dat SBM Offshore en Exxon Mobil het meest zullen renderen.”

Zorgsector niet aantrekkelijk

De politiek geeft aan meer geld uit te willen trekken voor de zorg. Ondanks dat is de helft van de beleggende Nederlanders niet van plan meer in de zorgsector te gaan beleggen. Slechts 6% wil dit wel doen en dan vooral in medische technologie aandelen.

Homan: “De terughoudendheid onder beleggers om meer in de zorgsector te gaan beleggen, wordt wellicht gevoed doordat uit de politiek ook de roep komt om prijzen van medicijnen te verlagen. Dat heeft een negatief effect op de winsten van de farmaciesector.”

De stijgende individuele zorgkosten baren de meeste beleggers geen zorgen: men is goed verzekerd of gebruikt hiervoor spaargeld of overwaarde op de woning. Bijna niemand verwacht het beleggingsrendement aan de stijgende zorgkosten te gaan besteden.

Digitalisering

De financiële sector heeft volgens 53% van de respondenten het meest geprofiteerd van de digitalisering, de agrarische sector het minst (7%). Snel(ler) internet en in mindere mate de smartphone, hebben het beleggen verder geholpen.

Minder dan 10% noemt beleggingsapps en pushberichten met beleggingsnieuws als digitale ontwikkelingen die de beleggers het meest van nut zijn bij het beleggen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.