2024: een alleraardigst beursjaar

0

Dit jaar zou zomaar eens een alleraardigst beursjaar kunnen worden, stelt Martine Hafkamp, algemeen directeur Fintessa Vermogensbeheer.

“Van een recessie is (nog) geen sprake”

De inflatie hield de beurzen lang in haar greep. Centrale banken hebben de afgelopen anderhalf jaar de rente flink verhoogd om de prijsstijgingen in toom te houden. Hoewel nog te hoog, lijkt de inflatietrend neerwaarts. De markten anticiperen inmiddels op het einde van de serie renteverhogingen.

Zo daalt de rente op Amerikaanse tienjaarsstaatsleningen weer. Na de zomercorrectie veerden de aandelenbeurzen eveneens op. De S&P 500-index herstelde in november met maar liefst 10%.

De inflatie lijkt net zo snel te verdwijnen als deze kwam opzetten. Hadden de centrale bankiers aanvankelijk dan toch gelijk met hun uitspraak dat de inflatie ‘tijdelijk’ zou zijn? Tijdelijk bleek echter wel iets langer dan gedacht. De financiële markten richten zich nu op de onvermijdelijke vertraging van de economische groei. Van een recessie is echter (nog) geen sprake. Zolang de mensen hun baan en dus hun inkomen behouden en hun huis niet in waarde zien dalen voelt het in ieder geval niet als een economische neergang.

Reële inkomen stijgt

De inverse rentecurve, de zwak leidende indicatoren en de magere inkoopmanagersindices duiden daar al wel langere tijd op. Kan de consument het huidige bestedingspatroon volhouden? De overvloedige spaargelden uit de coronaperiode raken op, de rente en de prijzen zijn hoger dan pakweg anderhalf jaar geleden.

Daar staat tegenover dat er in de Verenigde Staten nog steeds 1,5 vacature open staat tegenover iedere werkzoekende. De loonstijging vlakt weliswaar af, maar is nog steeds hoger dan de inflatie. Het reële inkomen stijgt dus. De detailhandelsverkopen vertonen nog weinig tekenen van verzwakking.

Over het afgelopen derde kwartaal rapporteerden bedrijven voor het eerst sinds een jaar een winsttoename van 4,3%. Bemoedigend is dat steeds minder bedrijven in de toelichting op de cijfers reppen over de vrees voor een naderende recessie. Tijdens de winstrecessie van het afgelopen jaar zochten veel beleggers veilige havens op. De grote technologiefondsen (Magnificent Seven) boden deze veiligheid.

In de Verenigde Staten vertraagt de economische groei en in Europa krimpt de economie al drie kwartalen. Moeten beleggers hun aandelen verkopen? Bij Fintessa denken wij van niet.

Het jaar 2023 moet frustrerend zijn geweest voor beleggers die niet of nauwelijks belegd hadden in Big Tech. Tegen heug en meug achter deze fondsen aanhollen lijkt echter niet langer noodzakelijk voor een behoorlijk rendement. De rest van de markt komt immers ook tot leven. Laat dat nu net het redelijk betaalbare gedeelte van de markt zijn. Beurzen wachten nooit met stijgen tot een recessie voorbij is.

De trend lijkt neerwaarts

De inflatie en de rente dalen. Nu de economische groei vertraagt kunnen de centrale banken de rente weer verlagen. Voorspellen hoeveel verlagingen er komen is hachelijk, maar de trend lijkt neerwaarts. In een onrustige wereld moeten we echter een slag om de arm houden. Er kan altijd iets gebeuren waardoor inflatie en rente plots weer oplopen.

Onzekerheid raast over de markten. In een verkiezingsjaar zal de Amerikaanse regering de economie waarschijnlijk willen stimuleren. Centrale banken kunnen door de markt gedwongen worden weer monetair te verruimen. Dit jaar zou zomaar eens voor zowel obligaties als aandelen een alleraardigst beursjaar kunnen worden.

Deze expertcolumn werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.