De markt van verhuurhypotheken in 2024

0

De markt van verhuurhypotheken was de afgelopen jaren booming business, maar vanaf het derde kwartaal van 2022 zag je de markt krimpen. Als specialist in verhuurhypotheken deelt Roel Wonders graag zijn visie op deze markt voor 2024, zal deze herstellen of verder blijven krimpen?

“Veel slechter kan het niet worden”

Tussen 2017 en 2023 werden er veel woningen verkocht voor de verhuur. In die periode werden er ook veel verhuurhypotheken afgesloten. De lage hypotheekrente en de toetreding van een groot aantal nieuwe aanbieders, zorgden ervoor dat het interessant was om een pand te kopen voor de verhuur.

In 2022 is de markt er niet beter op geworden door de gestegen rente. Hierdoor werd het geld duurder, waardoor het moeilijker werd om rendement te maken op een verhuurde woning. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de rente van de verhuurhypotheek voor beginnende vastgoedbeleggers; die was in april 2022 voor 10 jaar vast 3,15%. In oktober 2023 is de rente voor dezelfde hypotheek 5,39%.

Ook kregen vastgoedinvesteerders te maken met nieuwe wet- en regelgeving. Dat maakte het niet makkelijker voor ze.

Nieuwe wet- en regelgeving

De eerste ingrijpende wijziging was het invoeren van de overgangsregeling voor de box 3 belasting. In 2023 wordt op basis van een fictief rendement de hoogte van de verschuldigde belasting in box 3 berekend voor overige bezittingen. Hier valt verhuurd onroerend goed onder. Omdat het werkelijk rendement bij veel verhuurde woningen lager is dan het fictief rendement, wordt er relatief veel belasting in box 3 geheven over deze panden.

Dit gaat ten koste van het rendement en daardoor wordt het voor veel vastgoedbeleggers minder interessant om de verhuurde woning aan te houden. Een grote groep beleggers overweegt daarom om de woning te verkopen zodra de huurder opzegt. Daar kwam vervolgens het plan om de middenhuur te reguleren nog overheen. Het is op dit moment nog niet duidelijk of deze wijziging definitief doorgaat.

Op 14 november 2023 is het wetsvoorstel – dat er alleen nog maar huurcontracten voor onbepaalde tijd kunnen worden aangeboden – door de Eerste Kamer goedgekeurd. Dit zorgt voor nog meer twijfel bij vastgoedbeleggers die vooral met tijdelijke huurcontracten werken.

2024

In 2022 is door de gestegen rente de markt er niet beter op geworden. In 2023 kwam daar nog een aantal overheidsmaatregelen overheen. Ik denk dat het in 2024 niet veel slechter kan worden.

Investeren in vastgoed bestaat al lang. Op een bepaald moment gaan investeerders de regels accepteren. Het zal niet zo makkelijk zijn om een woning te vinden voor de verhuur, maar kansen zijn er altijd.

Conclusie

Als je de afgelopen periode bekijkt, zag het er somber uit voor vastgoedbeleggers. Gelukkig zag je eind november 2023 een aantal geldverstrekkers de rente weer verlagen. Dat is dan wel weer gunstig voor het rendement. En hierdoor ontstaat er wat meer ruimte om te financieren. Dit biedt wat meer perspectief voor de vastgoedbelegger.

Het investeren in vastgoed blijft interessant. Een ook voor de hypotheekadviseur blijft adviseren over verhuurhypotheken interessant. Al is het maar als aanvulling op je reguliere advieswerkzaamheden. Dat geldt ook voor beleggers. Het is goed om te spreiden in je beleggingen, een woning voor de verhuur past daar prima tussen.

Deze expertcolumn werd eerder gepubliceerd in de InFinance-special Kansen & Visies 2024

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Roel Wonders

Roel Wonders is Erkend Hypothecair Planner bij Roel Wonders Hypotheekadvies (roelwonders.nl).