Zorgverzekeraars hekelen plannen eigen risico

0

Zorgverzekeraars zullen een inkomensafhankelijk eigen risico in de zorg niet zonder slag of stoot accepteren. Ze willen helemaal niet weten hoeveel hun verzekerden verdienen en hebben ook geen trek in het controleren van die inkomens, zeker niet omdat ze ook al over de medische gegevens beschikken. Dat meldt Erno Kleijnenberg, directeur van zorgverzekeraar ONVZ en bestuurslid bij Zorgverzekeraars Nederland, aan nieuwssite Nu.nl.

Het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie vindt Kleijnenberg een slecht idee. ”Het lijkt erop dat we in een klap teruggaan naar het ziekenfondssysteem van voor 2006. Daar wilden we toen juist vanaf. Niet alleen om de zorg voor iedereen gelijk te maken, maar ook om de mensen meer kostenbewust te maken. Dat aspect gaat grotendeels verdwijnen.”

Verder denkt Kleijnenberg dat de prikkel verdwijnt om van zorgverzekeraar te wisselen. Zij kunnen straks minder concurreren op prijs, en moeten zich zien te onderscheiden op basis van service en met wat de aanvullende verzekering te bieden heeft.  

Ook collectieve verzekeringen zullen niet langer voordelig zijn. In de regel is men in zo’n verzekering vaak 10% goedkoper uit. Kleijnenberg: “Wat is die 10% nog waard, als ze die alleen maar over die ‘nominale’ premie van 20 euro per maand kunnen geven en niet over het grote inkomensafhankelijke deel?”

Bron: Nu.nl

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.