Nibud: drie op de vier Nederlanders houden hand op de knip

0

Van alle Nederlandse huishoudens heeft 70% het afgelopen jaar bezuinigd. Met name bij uitgaven aan kleding en etentjes wordt de hand op de knip gehouden, maar ook bij vakanties en energie wordt er op de kleintjes gelet, zo blijkt maandag uit onderzoek van Nibud. Ook worden zo veel mogelijk producten in de aanbieding gekocht.

Het voorlichtingsbureau stelt dat het percentage Nederlanders dat bezuinigt de afgelopen jaren nog nooit zo hoog is geweest. Opvallend is dat alle inkomensgroepen de hand op de knip houden: van laag tot
hoog. Van de huishoudens met een inkomen boven de 3200 euro bruto per maand bezuinigt nu zeker 60%.

Het kopen van producten in de aanbieding is de meest gehanteerde bezuinigingsmethode: 88% van de ondervraagden doet dat. Driekwart gaat minder vaak een dagje weg of een avondje uit. Ongeveer de helft
laat spullen repareren in plaats van ze te vervangen.

Van de huishoudens die bezuinigen zit volgens het Nibud 60% in de laatste fase van bezuinigen, wat inhoudt dat ze bepaalde producten niet meer kopen. Zo heeft 9% zelfs de auto weggedaan.

Een kwart van de Nederlanders heeft nog niet bezuinigd, maar van deze groep is 24% van plan dit het komende jaar wel te gaan doen. Circa de helft van de burgers die bezuinigen geeft aan voor hun gevoel niet méér te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Volgens het Nibud komt dit doordat het „immers al het vierde jaar op rij is waarin de meeste Nederlanders met koopkrachtverlies te maken hebben, waardoor ze minder geld in de portemonnee hebben.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.