Dekkingsgraad ABP met 5% gestegen

0

Aan het eind van het eerste kwartaal 2013 bedroeg de dekkingsgraad van Stichting Pensioenfonds ABP 101%. Ten opzichte van het vierde kwartaal 2012 betekent dat een stijging van 5%-punt.

Die stijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de stijging van de rente en het behaalde rendement. Ook de verlaging van de pensioenaanspraken leverde een bijdrage aan het herstel. Voorzitter Henk Brouwer: “Het is mooi dat de dekkingsgraad van ABP in het eerste kwartaal met 5%-punt is gestegen. Eindelijk weer eens prettiger nieuws voor onze deelnemers. Nog belangrijker voor hen is waar de dekkingsgraad van ABP eind van het jaar op zal staan. We moeten dan op een dekkingsgraad van 104,2% uitkomen om een nieuwe verlaging van het pensioen te voorkomen. Of dat gaat gebeuren? We hebben een goed eerste kwartaal, maar we hebben er nog drie te gaan. Wij doen ons uiterste best, maar zijn erg afhankelijk van wat er op de financiële markten gebeurt.”

Per saldo is in het eerste kwartaal van 2013 sprake van een stijging van de dekkingsgraad met 5%-punt tot 101%. Daarmee is nog steeds sprake van een dekkingstekort. Het fonds heeft weliswaar voldoende in kas om aan alle verplichtingen te voldoen, maar de buffer ontbreekt nog. Toezichthouder DNB stelt de minimaal vereiste dekkingsgraad op 104,2% voor ABP. Volgens het herstelplan moet ABP deze dekkingsgraad eind 2013 bereiken.

De waardering van de verplichtingen (het totaal van alle pensioenen die ABP nu en in de toekomst moet uitkeren) daalde in het eerste kwartaal met 3 miljard euro tot 289 miljard euro. De daling werd met name veroorzaakt door de stijging van de rekenrente met 0,1%-punt en een daling van de pensioenaanspraken per 1 april j.l. met 0,5%. Het beschikbaar vermogen steeg in het eerste kwartaal met 11 miljard euro tot 292 miljard euro. Nagenoeg alle beleggingscategorieën lieten een positief rendement zien. Uitzondering daarop waren de inflatiegerelateerde obligaties en de rente- of wisselkoersbescherming (overlay). Het rendement over het eerste kwartaal van 2013 bedraagt 3,6% (10,0 miljard euro). De aandelen in ontwikkelde markten leverden daarin, in euro’s, een grote bijdrage (7 miljard euro).

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.