Cypriotische banken bang voor bestorming

0

Internationaal wordt er vol ongeloof gereageerd om spaarders op te laten draaien voor de noodsteun. Bijvoorbeeld de Russische staatskrant Rossijskaja Gaseta: ‘Welke zin heeft het om geld te sparen als vervolgens 10% kan worden weggenomen om andermans problemen op te lossen.’ De Financial Times schat dat er zo’n 6% van al het krediet dat Russische banken hebben uitstaan op Cypriotische banken staat. Op het vliegveld van Larnaka zijn inmiddels al privévliegtuigen van rijke Russen gesignaleerd.

Errol Keyner, adjunct-directeur bij de Vereniging van Effectenbezitters, kijkt heel anders tegen het Cypriotisch probleem aan op de site z24: ‘Het is niet niks, een eenmalige heffing van 6,75 en 9,9 procent. Toch blijkt weer de typische heetgebakerde zuidelijke aard, waarbij mensen meteen in paniek raken en de straat op gaan. In Nederland gaat dat heel anders. Wij vullen voor 1 april netjes onze belastingformulieren in, waarbij we 1,2 procent van ons spaargeld aan de overheid af mogen dragen. Niet eenmalig, maar ieder jaar. Die Cyprioten boffen toch maar.’

Nederland heeft zo’n twee miljard euro uitstaan aan vorderingen op Cyprus, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.