Verzekeraars scoren voldoende bij DNB

0

De meeste verzekeraars die gebruik maken van derivaten, voldoen aan de wettelijke vereisten hiervoor. Dat blijkt uit een onderzoek van DNB naar de implementatie van de European Markets Infrastructure Regulation (EMIR).

DNB deed in maart een uitvraag bij banken, verzekeraars en pensioenfondsen. “DNB wilde weten in welke mate onder toezicht staande instellingen voldoen aan de wettelijke vereisten op het gebied van de rapportageplicht en de naleving van de risicomitigatietechnieken op het gebied van derivatenhandel”, vertelt toezichthouder Mieke Wennekes in de Nieuwsbrief Verzekeren. “Daarnaast wilde DNB weten in hoeverre de instellingen voorbereid zijn op toekomstige wettelijke eisen.”

Er deden volgens Wennekes in totaal 116 verzekeraars mee aan de uitvraag in de vorm van een selfassessment. “Het overgrote deel geeft aan geen derivatencontracten af te sluiten”, zegt zij. “Op basis van eigen inschatting voldoen de meeste verzekeraars die wel gebruik maken van derivaten aan de wettelijke vereisten hiervoor; voor een aantal is nog niet alles op orde.”

Werk aan de winkel

Er is dus volgens Wennekes nog wel ruimte voor verbetering. “Bij het implementeren van processen en procedures voor het uitwisselen van onderpand bij niet centraal geclearde otc-derivaten is er nog werk aan de winkel. Ook zien we dat enkele verzekeraars aangeven dat zij de procedures met betrekking tot geschillen moeten updaten om aan de vereisten te voldoen.”

Wat DNB betreft, moeten instellingen ervoor zorgen dat ze volledig voldoen aan de EMIR-eisen. Wennekes: “Voor onderdelen waar dat nog niet het geval is, vraagt DNB de verzekeraars om actie te ondernemen om aan alle EMIR- en Wge-eisen te voldoen. Indien daar aanleiding toe is, zal DNB in het reguliere toezicht met de instelling in gesprek gaan over de bevindingen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.