Oversluitclaim claimt eerste succes

0

Stichting Oversluitclaim heeft haar eerste succes geboekt met de onlangs gestarte collectieve actie. SNS Bank heeft aangekondigd de methode van boeteberekening bij het oversluiten van de hypotheek te gaan aanpassen.

Alle boetes worden met terugwerkende kracht (tot 14 juli 2016) herberekend, zo meldt Oversluitclaim. Te veel betaalde boetes worden vergoed. De stichting vindt het een stap in de goede richting, maar tekent daarbij aan dat het probleem groter is dan gedacht. Nederlandse banken hanteren volgens Oversluitclaim twee foutieve methodes om de boete te berekenen.

‘Slechts deel van fouten rechtgezet’

“Bij navraag bij SNS bank blijkt dat de boeteberekening ook geen rekening hield met de reguliere aflossing van hypotheken”, aldus Oversluitclaim. “Hierdoor waren de oversluitboetes van SNS bank in het verleden nog veel hoger dan gedacht. SNS heeft maar een deel van de fouten rechtgezet.”

Oversluitclaim kwam onlangs in het nieuws met het dreigement van een juridische procedure tegen banken wegens te hoge oversluitboetes. De overstapboete per klant zou gemiddeld 15% te hoog zijn. In de afgelopen twintig jaar zou er bijna vijf miljard euro te veel zijn geïnd door de banken. Bij klanten die overstappen naar een andere hypotheekaanbieder, hanteren de banken volgens de stichting veel hogere boetes dan wettelijk is toegestaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.