Oversluitclaim eist schadevergoeding banken

0

Stichting Oversluitclaim dreigt met een juridische procedure tegen banken wegens te hoge oversluitboetes. Volgens de stichting is de overstapboete per klant gemiddeld 15% te hoog.

Er zou volgens Oversluitclaim in de afgelopen 20 jaar bijna 5 miljard euro te veel zijn geïnd door de banken. Bij klanten die overstappen naar een andere hypotheekaanbieder, hanteren de banken volgens de stichting veel hogere boetes dan wettelijk is toegestaan.

Volgens de wet mogen banken geen hogere vergoeding vragen dan de werkelijk geleden schade. “Toch berekenen banken al tientallen jaren op incorrecte manier de oversluitboete, waarbij ze keuzes maken in het voordeel van de bank”, zegt Michiel Lensink van de online hypotheekadviseur ikbenfrits.nl, initiator van Oversluitclaim.

Structureel te hoge tarieven

“Door onderzoek onder bijna 13.000 hypotheekdossiers kwamen we erachter dat het niet om enkele gevallen gaat, maar dat er echt structureel veel te hoge boetetarieven in rekening worden gebracht”, aldus Lensink.

Oversluitclaim roept woningeigenaren op zich achter de claim te scharen en richt zich daarbij op iedereen die een hypotheek heeft of heeft gehad. “Niet alleen mensen die een oversluitboete hebben betaald zijn benadeeld, maar ook de mensen met een hypotheek die niet zijn overgestapt omdat dat niet gunstig was”, aldus de stichting. “Voor de meesten van hen zou overstappen wel gunstig zijn geweest als de boeterente niet veel te hoog zou zijn geweest.” Oversluitclaim eist voor elke deelnemer een schadevergoeding en eerlijke voorwaarden in de toekomst.

Deelnemers aan de claim betalen eenmalig 15 euro en, bij een succesvolle afloop, 10% van de schadevergoeding die zij ontvangen. De stichting doet eerst aanvullend onderzoek naar de schade die deelnemers hebben geleden en treedt dan in overleg met de banken om te proberen een schadevergoedingsregeling te treffen. Als dat niet lukt, volgen er een of meer juridische procedures om alsnog een schikking af te dwingen, zo blijkt uit een toelichting op de website.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.