Veel zzp’ers sluiten bewust geen AOV af

0

Hoewel een recordaantal van 83% van de zzp’ers over een jaar nog steeds zzp’er denkt te zijn, is maar liefst 78% van hen niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Voor ruim de helft is dit een bewuste keuze, blijkt uit de ZZP Succes Index die GfK in opdracht van ABN Amro heeft uitgevoerd.

Waarom kiest men er bewust voor om zich niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid? Madeline Buijs, Sector Econoom van ABN Amro: “Soms vinden zzp’ers zo’n verzekering te kostbaar, hebben zij zelf geld gespaard om een periode zonder werk te overbruggen of verwachten zij terug te kunnen vallen op het inkomen van een partner. Maar juist nu het economisch beter gaat en hun omzetten en tarieven stijgen, is dit hét moment voor zzp’ers om na te denken over het treffen van een goede regeling. Dit stelt hen in staat om risico’s in de toekomst uit te sluiten als zij er zelf de financiële middelen niet voor hebben.”

 Zelfstandige wil zelfstandig blijven

Steeds minder zzp’ers lijken volgens dit onderzoek hun bestaan als zzp-er te willen inruilen voor een vast dienstverband. Dit geldt vooral voor startende zzp’ers: terwijl 52% in het tweede kwartaal nog aangaf een vaste baan te verkiezen boven een flexibel contract, is dit nu gedaald naar 45%. Overigens gelooft ruim driekwart van de gevestigde en ruim de helft van de startende zzp-ers dat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering geen goede zaak is.

De volledige zzp-index

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.