Zorgvergelijkers ondermijnen solidariteit

0

Vergelijkingssites spelen een steeds belangrijkere rol bij de keuze van een zorgpolis en worden door overstappers (zeer) betrouwbaar gevonden, blijkt uit de Zorgmonitor 2021 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Een jaarlijks terugkerend onderzoek naar het overstapgedrag van verzekerden.

Doordat het vertrouwen in deze vergelijkingsites verder is toegenomen onder zorgconsumenten, wordt het volgens de ACM steeds belangrijker dat vergelijkingssites duidelijk zijn. “Iedereen moet relevante, objectieve en toegankelijke polisinformatie kunnen vinden. Zorgverzekeraars en vergelijkingssites kunnen hier samen aan bijdragen. Op die manier wordt het risico beperkt dat de solidariteit onder druk komt door een tweedeling tussen mensen die overstappen en die niet overstappen.”

Het moet weer over de inhoud gaan

De druk op de solidariteit is namelijk ook verder toegenomen, stelt de ACM vast. “Overstappers naar een andere verzekeraar zijn vaker gezond, jong, man en hoog opgeleid. Ze denken ook vaker geen zorg nodig te hebben. Deze overstappers maken meestal gebruik van vergelijkingssites, waarbij de prijs van de verzekering vaak bepalend is voor hun keuze. De nadruk moet echter niet eenzijdig op de prijs liggen. De ranking van polissen op vergelijkingssites moet transparant zijn en afhangen van wat degene belangrijk vindt en niet van bijvoorbeeld de provisies van de zorgverzekeraar.

Er is namelijk een grote groep mensen die andere aspecten van een verzekering belangrijk vinden, zoals de dekking van zorgkosten, de vrije zorgkeuze en de service van de zorgverzekeraar. Dit vraagt om een objectief en toegankelijk beeld van de verschillende polissen waaruit verzekerden kunnen kiezen. Anders is er een risico dat een grote groep verzekerden onvoldoende in staat wordt gesteld om zich te oriënteren op een overstap. Dat kan ertoe leiden dat deze zittenblijvers de rekening betalen voor de goedkopere verzekering van de overstappers.”

Zorgmonitor 2021

De Zorgmonitor 2021 is in opdracht van de ACM uitgevoerd door Motivaction. Er is een steekproef gehouden onder bijna 1.600 Nederlanders van 18 tot 80 jaar.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.