Ziekteverzuim naar recordhoogte

0

In het eerste kwartaal van 2020 is het ziekteverzuim onder werknemers opgelopen tot 5,2%, het hoogste verzuim sinds het eerste kwartaal van 2003. De toename deed zich voor in vrijwel alle bedrijfstakken. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS, die in verband met de coronacrisis eerder worden gepubliceerd.

Door de versnelde publicatie zijn nog niet voor alle bedrijfstakken voldoende gegevens beschikbaar en betreft het dus nog niet de definitieve kwartaalcijfers. Een ziekteverzuimpercentage van 5,2 wil zeggen dat van elke duizend te werken dagen er 52 werden verzuimd wegens ziekte. Dit is een gemiddelde over het hele eerste kwartaal. Het eerste bekende ziektegeval als gevolg van het nieuwe coronavirus deed zich voor op 27 februari 2020.

Gezondheidszorg en industrie

Op basis van de nu beschikbare gegevens per bedrijfstak verzuimden werknemers in het eerste kwartaal van 2020 het meest in de gezondheidszorg en de industrie, beide 6,7%. Voor de gezondheidszorg betekent dit een iets hoger verzuim door ziekte dan in dezelfde periode in 2019, toen het 6,1% was. Sinds het tweede kwartaal van 2017 is de gezondheidszorg de bedrijfstak met het hoogste ziekteverzuim. Ook daarvoor al was het percentage ziekmeldingen in de gezondheidszorg volgens het CBS bovengemiddeld hoog.

De toename van het ziekteverzuim in de industrie is sterker dan in de gezondheidszorg: van 5,8% in het eerste kwartaal van 2019, naar 6,7% in hetzelfde kwartaal van 2020. Met een percentage van 6,2 is het ziekteverzuim in het openbaar bestuur ook bovengemiddeld. Het verschil met het jaar daarvoor (6,1% verzuim) is wel kleiner.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.