Ziekteverzuim in alle bedrijfstakken afgenomen

0

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid was in het eerste kwartaal van dit jaar 5,7%. In geen enkele bedrijfstak lag het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2023 hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Hoewel dit percentage lager is dan het hoogtepunt van 6,3% in het eerste kwartaal van 2022, is het ziekteverzuim vergeleken met de voorgaande jaren nog steeds hoger. Vanaf begin 2017 is het ziekteverzuim in de jaar-op-jaarvergelijking van het CBS alle kwartalen hoger geweest, met uitzondering van het eerste kwartaal van 2019 en 2021.

Jaarcijfer

Over het gehele jaar 2022 was het ziekteverzuimpercentage 5,6%. Dat wil zeggen dat van de duizend te werken dagen 56 werden verzuimd wegens ziekte. In 2021 was dit percentage 4,9. Niet eerder heeft het CBS een zo grote toename gemeten van het jaarcijfer. Dit komt met name door de sterke stijging van het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2022.

Financiële dienstverlening

In het eerste kwartaal van 2023 verzuimden werknemers opnieuw het meest in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,1%). Een jaar eerder was dit in het eerste kwartaal 8,9%. In de financiële dienstverlening lag het ziekteverzuim het laagst (3,4%).

Lange tijd was de horeca de bedrijfstak met het laagste ziekteverzuim. In het eerste kwartaal van 2022 nam het verzuim flink toe tot 6,0%. In het eerste kwartaal van 2023 nam het verzuim weer af tot 4,3%.

Werk gerelateerd verzuim

Vaker dan gemiddeld heeft het verzuim in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg te maken met het werk. Het vaakst kwam dit voor in de branches verpleging, verzorging en thuiszorg (12%) en kinderopvang (11%). Dat blijkt uit de uitkomsten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), eens per jaar uitgevoerd door het CBS en TNO.

Griep en verkoudheid

Van alle werknemers was in 2022 voor veruit de grootste groep (57%) griep, verkoudheid of een andere virusinfectie (waaronder COVID-19) de oorzaak van hun meest recente verzuim. Psychische klachten, overspannenheid of een burn-out (5%) werden ook relatief vaak genoemd. 12% van alle werknemers gaf aan nog nooit te hebben verzuimd.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.