Woningmarkt kan rentestijging aan

0

De Nederlandse koopwoningmarkt kan de komende jaren een stijging van de hypotheekrente, mede door de te verwachten inkomstenontwikkeling, goed opvangen.

Dat is de conclusie in het rapport ‘Effecten mogelijke rentestijging in de koopsector’ dat de Amsterdam School of Real Estate vandaag presenteert.

De hypotheekrente wordt als een van de grote aanjagers van de koopwoningmarkt in de laatste jaren beschouwd. De vraag die deskundigen in de woningmarkt bezighoudt, is wat de gevolgen van een plotselinge stijging van de hypotheekmarktrente voor de woningmarkt zouden kunnen zijn. De snel gestegen kapitaalmarktrente van de afgelopen weken maakt een antwoord nog urgenter. Het rapport geeft nu antwoord op deze vraag.

Geruststellend

“Een alleszins geruststellend rapport”, vindt Ger Jaarsma, voorzitter van NVM. “De angst dat de koopwoningmarkt op slot zou gaan, mocht de rente gaan stijgen, blijkt op basis van dit rapport ongegrond. De onderzoekers hebben vanuit verschillende scenario’s gekeken naar de mogelijke gevolgen. Als daar dan per saldo uitkomt, dat de koopwoningmarkt een rentestijging goed kan opvangen, is dat goed en geruststellend nieuws.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.