‘Woningisolatie moet sneller, slimmer en socialer’

0

Het isoleren van woningen in Nederland moet sneller, slimmer en socialer. Dat stelt een coalitie van drie politieke partijen en zeven maatschappelijke organisaties, waaronder de Consumentenbond. Op initiatief van de ChristenUnie presenteren zij een manifest voor de komende regering om te komen tot een beter isolatiebeleid.

Het Nationaal Isolatieprogramma is een initiatief van de ChristenUnie, CDA, GroenLinks, de Consumentenbond, Energie Nederland, Koninklijke Bouwend Nederland, Natuur & Milieu, NVDE, Techniek Nederland en Venin. Op initiatief van de ChristenUnie presenteren zij een manifest voor de komende regering om te komen tot een beter isolatiebeleid.

Slecht geïsoleerd

In Nederland zijn 2,7 miljoen woningen slecht geïsoleerd. Volgens de afspraken die gemaakt zijn in het Klimaat akkoord moeten deze in 2050 allemaal goed geïsoleerd zijn. Maar met het huidige isolatietempo duurt dat tot zeker 2100. Pieter Grinwis, Tweedekamerlid voor de ChristenUnie: “In politiek Den Haag is men een kei in het stellen van hoge klimaatdoelen, maar een stuk minder goed in het stellen van de bijbehorende klimaatdaden. Het moet allemaal veel slimmer en socialer.”

Te hoge drempel

In september 2020 nam de Tweede Kamer al een motie aan om een Nationaal Isolatieprogramma op te zetten. Het huidige (demissionaire) kabinet heeft hier nog niets mee gedaan, vinden de initiatiefnemers. De regelingen voor woningisolatie die er nu zijn, blijken voor veel consumenten een te hoge drempel, ingewikkeld en vooral interessant voor mensen die het kunnen betalen.

Mensen met kleine beurs op weg helpen

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Consumenten willen wel graag minder en duurzamer energie verbruiken, maar weten vaak niet hoe ze dat moeten aanpakken en hoe dat te betalen. Het probleem met subsidies is namelijk dat je die pas aan kunt vragen nadat je zelf de rekening hebt betaald. Dat is voor veel mensen niet te doen. De overheid moet niet alleen de bemiddelde consument op weg helpen, maar ook mensen met een kleinere beurs. Zij wonen vaak in de slechtst geïsoleerde woningen, dus daar is veel winst te halen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.