Winst Bovemij met name te danken aan beter rendement op beleggingen

0

Bovemij heeft in de eerste helft van 2023 een positief nettoresultaat van 11,7 miljoen euro behaald. Dat is voornamelijk te danken aan een beter rendement op beleggingen.  In dezelfde periode vorig jaar leed de verzekeraar nog een verlies van 3,8 miljoen.

De omzet is gegroeid, maar het resultaat uit bedrijfsvoering staat onder druk door marktbrede ontwikkelingen en bedraagt 4 miljoen euro (2022: 22,2 miljoen). Redenen zijn volgens de verzekeraar onder andere meer schades, hogere herstelkosten door inflatie, toename in diefstal van elektrische fietsen, hogere kosten door digitalisering en hogere personeelskosten door krapte op de arbeidsmarkt. Verder hebben de AFM en DNB hun voorgenomen boetes ingetrokken. De toezichtrechtelijke onderzoeken naar compliance issues uit het verleden zijn hiermee definitief afgerond en de voorziening van 3,75 miljoen euro valt vrij.

Bedrijfsvoering onder druk

CEO Hans Coffeng (foto): “Het positieve nettoresultaat in de eerste helft van dit jaar is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Onze omzet is gestegen, maar verschillende marktbrede ontwikkelingen zetten het resultaat uit onze bedrijfsvoering onder druk. De asfaltkilometers zijn weer op het oude niveau en daarmee ook het aantal schades. Deze werden in 2022 nog gunstig beïnvloed door de coronamaatregelen. De herstelkosten zijn, door de hoge inflatie gestegen en deze zijn, mede als gevolg van de toegenomen concurrentie in de markt van onder meer zakelijke bedrijfswagenparken, maar ten dele vertaald naar hogere premies. Een vergelijkbare situatie doet zich voor in de fietsmarkt. Door de stijging van diefstal van elektrische fietsen hebben we de premies verhoogd. Een derde factor is een stijging van kosten. Deze combinatie van factoren is terug te zien in een gestegen combined ratio van 95,9%. Naast het verhogen van de premies onderzoeken we of onze polisvoorwaarden aanscherping behoeven.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.