Wiertsema: ‘Jaar van het varken’

0

Eind vorig jaar schreef ik in een vooruitblik op 2018 dat dit volgens de Chinezen het jaar van de hond is en dat mensen dan op zoek zijn naar eerlijkheid, loyaliteit en trouw. Ik sprak toen ook de wens uit dat we als branche in 2018 actief de samenwerking blijven opzoeken, om zo de samenleving datgene te kunnen bieden waar ze behoefte aan heeft en waar wij specialist in zijn: het managen van risico’s.

Net zoals ik van vernieuwing en het experiment hou, hou ik ook van tradities. Dus om bij de Chinezen te blijven: 2019 wordt het jaar van het varken. Dat staat voor geluk, rijkdom en kracht. Kijk, die lust ik wel! Want na jaren alle hens aan dek om de negatieve spiraal te doorbreken waarin we verzeild waren geraakt, zie ik nu een sector die weerbaar en dynamisch is.

Die steeds vaker durft te experimenteren met nieuwe technologieën. En die zich steeds nadrukkelijker profileert op het gebied van onderwerpen als risicomanagement en financial planning om zo de klant nog explicieter te laten zien welke toegevoegde waarde ze biedt.

Minder toezicht nodig

Dat is niet alleen mijn observatie. Minister Hoekstra is het ook opgevallen: in zijn antwoord op Kamervragen over de toezichtkosten schrijft hij dat die omlaag kunnen, omdat adviseurs het klantbelang steeds centraler stellen en er daardoor minder toezicht nodig is. Ook in 2019 blijven we ons focussen op de klant.

Als onafhankelijk financieel adviseurs hebben we de kennis, kunde en instelling die daarvoor nodig zijn. Bovendien zijn volgens Kifid aanbieders nauwelijks zorgplichtig naar hun klanten. Dáár ligt voor adviseurs dus ruimte om zich te onderscheiden. Ruimte die er ook is nu nieuwe technologieën ons veel handelingen bij het administreren en aanvragen van verzekeringen uit handen kunnen nemen.

Samenvattend: we zijn met z’n allen lekker bezig. Als de Chinezen het bij het rechte eind hebben en 2019 inderdaad staat voor geluk, rijkdom en kracht, laat zich dat dan uitbetalen in een adviesvriendelijker klimaat. Ik blijf me er in ieder geval voor inzetten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Enno Wiertsema

Enno Wiertsema is directeur van Adfiz.