Volgende uitdaging: de verhuisregeling

0

Het meenemen van de huidige hypotheekrente naar een volgende woning is in negen van de tien gevallen interessant voor doorstromers. In de praktijk blijkt dit echter niet eenvoudig te realiseren, als dit al lukt, blijkt uit een steekproef onder adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep.

Een van de problemen die wordt aangekaart door de adviesketen is dat vaak slechts één van de twee partners na een scheiding aanspraak kan maken op een verhuisregeling. De reden hiervoor is volgens Van Bruggen vaak dat de systemen van geldverstrekkers hier niet op ingericht zijn. De adviesketen vreest dan ook dat mensen momenteel vanwege de gestegen hypotheekrentes noodgedwongen te lang samen blijven wonen.

Rentemiddelen bij verhuizing

Een struikelblok dat nu nog slechts sporadisch voorkomt, maar volgens Van Bruggen in de toekomst waarschijnlijk vaker, is als een consument een resterende rentevaste periode heeft van korter dan tien jaar. “Voor de maximaal berekening wordt dan niet gerekend met de daadwerkelijke rente die de klant betaalt, maar met een toetsrente van vijf procent” aldus Oscar Noorlag, hypotheekexpert bij Van Bruggen Adviesgroep. “Er zijn al gevallen die hierdoor de benodigde hypotheek niet rondkrijgen. Dan kan soms een koop niet doorgaan. In de toekomst verwacht ik dat klanten steeds vaker tegen dit probleem aan gaan lopen.

Het zou dan ook een goede zaak zijn als alle geldverstrekkers, in ieder geval bij verhuizen, klanten de mogelijkheid tot rentemiddeling zouden bieden. Dan valt het nieuwe rentetarief ergens tussen wat de consument voorheen betaalde en de actuele rente in.”

Heel veel voorwaarden en uitzonderingen

De voorwaarden van de verhuisregeling is bij alle geldverstrekkers anders en staat op verschillende plekken beschreven. Ook dat vormt een vertragend struikelblok. Noorlag: “Het begint er al mee dat je bij meerdere geldverstrekkers op tijd moet melden dat je gebruik wilt maken van de verhuisregeling. In de veranderende huizenmarkt komt het echter steeds vaker voor dat er een periode zit tussen de verkoop en het passeren van de huidige woning en de aankoop en het passeren van de nieuwe woning. En dan hebben we het alleen nog maar over de basale voorwaarden en niet de vele uitzonderingen en bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld de verplichting dat de oude woning verplicht al verkocht en gepasseerd moet zijn om gebruik te mogen maken van de verhuisregeling.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.