Voldoende financiële buffers verzekeraars

0

Een relatief goed beursjaar was in 2012 een van de weinige lichtpuntjes in de economie en ook voor de Nederlandse verzekeringssector. Vooral dankzij goede beleggingsresultaten en vrijvallende voorzieningen boekten levens- en schadeverzekeraars nog een licht positief resultaat. Maar de premie-omzet liep vooral in de levensector fors terug als gevolg van de malaise op de woningmarkt en laag consumentenvertrouwen. Op de verzadigde schademarkt was sprake van felle concurrentie. Dat blijkt uit het financieel jaarverslag, opgesteld door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), het statistisch bureau van het Verbond van Verzekeraars.
 
Het premievolume van de totale levenmarkt daalde ten opzichte van 2011 met meer dan 13 procent tot 19 miljard euro. Over deze omzet werd vooral dankzij goede beleggingsresultaten nog 5 procent resultaat behaald. Bij schadeverzekeraars stabiliseerde de omzet op 12,8 miljard euro met een positief resultaat dat dankzij vrijvallende voorzieningen op 8 procent van de verdiende premie uitkwam. Transportverzekeraars hadden wel fors te lijden van de economische teruggang: de omzet in dit segment daalde liefst 14 procent tot 800 miljoen euro.
 
Ziektekostenverzekeraars zagen de premie-omzet als gevolg van hogere zorgkosten met 1 procent licht stijgen tot 44,7 miljard euro. Declaraties bleven daarbij achter, waardoor het resultaat uitkwam op 4 procent van de verdiende premie, tegenover 1 procent in het voorgaande jaar. Bij inkomensverzekeraars was het premievolume stabiel, maar werd als gevolg van oplopende schade (vooral bij de WGA) fors verlies geleden: gemiddeld 7 cent op elke euro premie.
 
Ondanks een relatief zwaar jaar slaagden verzekeraars erin hun financiële buffers ruim boven het wettelijk vereiste niveau te houden. De solvabiliteit lag rond de 250 procent, waar 100 procent vereist is. De werkgelegenheid daalde in 2012 met vier procent tot 54.000 werknemers onder meer als gevolg van kostenbeheersingsprogramma’s.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.