VNAB-modelclausule grondwerk

0

De VNAB heeft een modelclausule ‘Voorkomen Schade Aan Kabels en Leidingen’ gepubliceerd met daarin eisen waaraan partijen moeten voldoen bij werkzaamheden op of in de grond. De modelclausule wordt vrijblijvend aan de markt aangeboden. Marktpartijen mogen de tekst aanpassen c.q. uitbreiden.

De VNAB (Coöperatieve Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs U.A.) is de Nederlandse brancheorganisatie voor de zakelijke verzekeringsmarkt. Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van verzekeraars en makelaars uit de branches aansprakelijkheid, technisch en transport hebben gewerkt aan de totstandkoming van de modelclausule ‘Schade aan kabels en leidingen’.

CROW-publicatie 500

In Nederland geldt een wettelijk verplichting om ‘de nodige zorgvuldigheid in acht te nemen bij werkzaamheden in de grond en de daarin aanwezige kabels en leidingen’. In de VNAB-modelclausule wordt verzekerde verplicht te handelen volgens de bepalingen in de richtlijn ‘Schade voorkomen aan kabels en leidingen, richtlijn zorgvuldig grondroeren van initiatief- tot gebruiksfase’. Deze CROW-publicatie 500 slaat een brug tussen de wetgeving en de praktijk en omvat het gehele proces van een project, vanaf initiatieffase tot en met de gebruiksfase.

Het VNAB Model Schadeformulier Kabels en Leidingen kan worden gebruikt voor een efficiënte schadebehandeling die aansluit bij de clausuletekst.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.