Vindbaarheid mensen met schulden vergroot

0

De wetswijziging gemeentelijke schuldhulpverlening geeft gemeenten expliciet toestemming om vroegtijdig informatie over huurachterstanden te ontvangen van woningcorporaties. Hierdoor kunnen zij mensen met huurachterstanden beter en sneller vinden en vervolgens helpen.

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ingestemd met deze wijziging van de Wet gemeenten schuldhulpverlening. Om mensen met beginnende schulden al hulp te kunnen bieden voordat zij zelf aan de bel trekken, werken steeds meer gemeenten samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven. Na de wetswijziging mogen hulpverleners ook zelf gegevens verzamelen en registers raadplegen. Het gaat naast huurachterstanden bijvoorbeeld ook om informatie over inkomen en vermogen. Mensen met schulden zijn nu vaak veel tijd kwijt met het op orde brengen van de administratie, waardoor er kostbare tijd verloren gaat.

Om de privacyregels te waarborgen moeten gemeenten bij de start van een schuldhulpverleningstraject een beschikking afgeven met daarbij een plan van aanpak. Iemand met schulden weet daardoor waar hij aan toe is. Ook is dan helder welke gegevens de gemeente gebruikt.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.